Actualitat

Foto: Fundació Bofill

Girona té un nivell elevat de segregació escolar segons la Fundació Bofill i l’ha empitjorat en els darrers 5 anys

dilluns 18 de maig de 2020 | Educació

L’auge de famílies que han esdevingut vulnerables amb la crisi del coronavirus i la preinscripció online preveu que aquesta segregació encara s’accentuiï més.

La Fundació Jaume Bofill, especialitzada en 'educació i el seu context social, ha fet un crida a la Generalitat perquè prengui mesures per evitar que la precarietat que preveu la situació post coronavirus empitjori la segregació escolar arreu del territori.

La ciutat de Girona, en concret, es troba segons l’informe de la fundació en el grup de 44 municipis de Catalunya que tenen un nivell de segregació escolar alt i que l’ha vist empitjorar en els darrers 5 anys. En concret, en aquest període la segregació a primària ha millorat considerablement, però segueix sent molt elevada a secundària. Ara mateix, segons les dades de la Fundació Bofill, el percentatge de segregació escolar de Girona és d’un 27% i es creu que caldria redistribuir un 43% de l’alumnat per aconseguir una distribució equilibrada.

Joan Cuevas, cap de projectes a la Fundació Bofill, apunta que un dels espectes a millorar és detectar l’alumnat vulnerable del territori, i a Girona, aquest nivell de detecció es baix.

La gran preocupació de la Fundació és que la crisi actual del coronavirus introdueix 3 elements nous que faran empitjorar la segregació escolar, i encara més a municipis com Girona que ja tenien xifres molt elevades. Joan Cuevas explica que aquests elements són l’increment de la població vulnerable, el procés de preinscripció online i els canvis residencials de persones vulnerables.

Una de les moltes opcions que la fundació posa sobre la taula per posar remei a la situació és centrar les preinscripcions d’aquests col·lectius a les Oficines Municipals d’Escolarització de forma presencial i reservar certes places als centres escolars de la regió fins al setembre per aquelles inscripcions fora de termini

Tall de veu_Joan Cuevas_baixa detecció

Tall de veu_Joan Cuevas_conseqüències

Tots els podcasts Escoltar ara