Actualitat

Foto: @alcaldessa_gi

Què es pot fer i que no encara a la fase 1?

dilluns 18 de maig de 2020 | Societat

La Regió Sanitària de Girona entra avui a la fase 1, que és el primer pas endavant de la desescalada, però suposa que encara es manté vigent l’estat d’alarma, i per tant, restriccions de mobilitat amb algunes excepcions.

En aquesta primera fase de la desescalada es permet la lliure circulació dins la mateixa regió sanitària del domicili propi per activitats autoritzades, com visitar amics, familiars o anar a segones residències. Així i tot, la Generalitat recomana limitar al màxim la mobilitat entre municipis si no és imprescindible, i només es pot sortir de la regió sanitària per motius de força major i amb una autorització corresponent. Es permet doncs, amb aquesta limitació i mantenint les mesures de seguretat pertinents, fer sortides a la platja, al bosc, als parcs o fer turisme actiu i natural. I en aquests desplaçaments, està permès fer ús de les terrasses.

Un dels canvis més notables d’aquesta fase 1 són les trobades amb amics i familiars: Es permeten reunions de fins a 10 persones a domicilis particulars o espais públics, sempre mantenint la distància de seguretat de 2 metres entre els assistents i que no siguin persones vulnerables ni amb patologies prèvies. A més, no és obligatori ni l’ús de mascaretes ni de guants, però sí molt recomanable. Ho explica Xavier Ribera, president i cap d'unitat de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil a Girona.

Un altre gran canvi és la reobertura dels comerços de fins a un màxim de 400 metres quadrats de superfície o establiments més grans amb una limitació d’aquesta superfície, i substitueix així la norma vigent que requeria demanar cita prèvia. L’aforament es limitarà al 30%, amb distància de seguretat de dos metres i quan sigui possible que només hi hagi un client dins el local. També poden obrir les terrasses però amb una distància de 2 metres entre taules i a un 50% dels seu aforament permès, excepte si es permet augmentar la superfície de la terrassa.

Un àmbit en el qual no hi ha modificacions és la pràctica esportiva i només els esportistes professionals o federats tenen permís per sortir de municipi en la pràctica esportiva i sense restriccions horàries. Així doncs, s’ha de seguir fent de manera individual, sense sortir del municipi i dins les franges horàries establertes: de 6 a 10 del matí o de 8 a 11 del vespre. Són declaracions de Xavier Ribera.

Pel que fa l’ús de cotxes particulars de fins a 9 places, es poden ocupar totes les places sempre que les persones visquin juntes. En cas contrari, es permet fins a 2 persones per fila, amb mascareta.

També es fa un pas endavant en activitats culturals i es permet també la reobertura de biblioteques, museus, establiments d’actes i espectacles culturals i també dels hotels i establiments turístics.

Els municipis de fins a 10.000 habitants ja no tindran horaris restringits per a les sortides.

Tall de veu_Xavier Ribera_esport

Tall de veu_Xavier Ribera_trobades

Tots els podcasts Escoltar ara