Actualitat

Foto: @ccoogirona

La crisi econòmica causada pel coronavirus fa pujar el nombre d’aturats a comarques gironines i també el nombre de treballadors afectats per ERTOs

dilluns 6 d'abril de 2020 | Societat

Des dels Sindicats gironins exigeixen que aquestes mesures temporals s’acabin tant punt s’acabi la crisi.

L’atur ha pujat a territori gironí un 3,63% respecte el passat mes de febrer segons les dades del Ministeri d’Interior. Una dada que es tradueix en que gairebé 1.400 persones d’arreu de la demarcació que es troben ara sense feina en plena crisi de la Covid 19.

El secretari general del sindicat UGT a comarques gironines, Xavier Casas, explica que aquest augment de l’atur és una conseqüència directa de la crisi causada pel coronavirus i que arriba en una època en la qual normalment augmenten les contractacions.

Abans de la crisi, al mes de febrer, el nombre d’aturats havia, fins i tot caigut. Cal tenir en compte, però, que Girona és la provincia catalana menys perjudicada, ja que és on aquesta taxa d’atur s’ha incrementat menys.

Una mesura provisional a la qual opten molts empresaris per fer front a aquesta excepcionalitat és l’atur temporal, que segueix creixent dia rere dia. Fins aquest diumenge, Catalunya havia rebut un total de 83.533 Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació, el que suposa que el nombre de treballadors que s'han quedat temporalment sense feina al territori català és de més de 610 mil usuaris.

El secretari general de Comissions Obreres a Girona, Bartomeu Comte, reconeix que l’impacte econòmic de la crisi del coronaviurus és molt gran però que l’aplicació dels ERTOs ha estat una mesura pensada en els treballadors.

En la mateixa línia, UGT apunta que aquesta crisi és temporal i per tant s’ha de vetllar perquè les persones a les quals se’ls hi aplicat un ERTO tornin a la normalitat quan acabi la crisi. Són declaracions de Xavier Casas.

En aquest moment de postcrisi, Bartomeu Comte reconeix que s’haurà de tornar a la normalitat de manera gradual i que s’arrossegaran les pèrdues al sector turístic, el primordial al nostre territori.

En comparació amb el més de març de l’any passat, les comarques de Girona recullen un 2,98% més d’atur, tinguent en compte també els contractes temporals que s’acostumen a signar durant el període de Setmana Santa i aquest any han quedat sense fer-se efectius. Conseqüentment, el sector més perjudicat és el sector serveis, especialment l’hosteleria i el comerç.

Tall de veu_Xavier Casas_atur

Tall de veu_Xavier Casas_ERTO

Tall de veu_Bartomeu Comte_gradual

Tall de veu_Bartomeu Comte_ERTO

Tots els podcasts Escoltar ara