Actualitat

Foto: ICS Girona

El Trueta incorpora un nou aparell que permetrà reduir en un dia el diagnòstic de les proves oncològiques d’alguns pacients

divendres 14 de febrer de 2020 | Salut

Es tracta d’una màquina centrífuga que permetrà reduir el temps de resposta pels pacients en el diagnòstic d’aquelles proves oncològiques que es facin a través d’una biòpsia líquida.

La biòpsia líquida és una prova que es realitza a través d’una mostra de sang i dona la mateixa informació que una biòpsia convencional, però sense les molèsties físiques que comporta aquesta. A més, també permet arribar als llocs inaccessibles amb una biòpsia convencional en cas de metàstasis.

El cap del Servei d’Anatomia Patològica del Trueta, Eugeni López Bonet, assegura que amb aquest mètode i el nou aparell es podran reduir 1 dia els resultats de les proves.

El doctor López Bonet afegeix que l’hospital ja disposava d’una màquina centrífuga però no es trobava al servei d’anatomia patològica i el personal s’havia de desplaçar.

La patologia que més utilitza aquest tipus de prova és el càncer de pulmó, el diagnòstic del qual ha crescut en els darrers anys: al 2017 es van fer 4 proves al Trueta, al 2018 se’n van fer 27 i el darrer any 2019 es van arribar a fer 47 proves. A certa distància s’utilitza pel càncer de còlon, i en un futur s’espera que altres tumors també se’n puguin beneficiar, com el càncer de mama.

Tall de veu_Eugeni López_màquina

Tall de veu_Eugeni López_1 dia

Tots els podcasts Escoltar ara