Actualitat

Foto: altaveu.com

Més d’un centenar de casos de galteres al Gironès i Pla de l’Estany

divendres 14 de febrer de 2020 | Salut

L’Agència Catalana de la Salut està estudiant un brot de parotiditis, que és el nom tècnic per les galteres, que de moment ha afectat a més de 100 persones a la demarcació.

Les primeres investigacions apunten que el 90% dels afectats són joves, d’entre 16 i 30 anys, dels quals molts comparteixen centres escolars.

Les galteres són una malaltia vírica que es caracteritza per la inflor de les glàndules salivals, generalment les paròtides, el que es tradueix per la inflamació de les galtes i febres altes. Els tècnics recomanen a les persones que han emmalaltit fruit d’aquest brot es quedin a casa entre 5 i 9 dies, des de l’inici dels símptomes, ja que és fàcilment contagiable. Ho explica el doctor Pascual Solanas, metge de família del Cap Montilivi.

El doctor Solanas afegeix que en la majoria dels casos es tracta d’una malaltia benigna, i que rarament pot comportar complicacions, com la inflamació de testicles, o d’ovaris.

En cas d’haver estat en contacte amb algun malalt de galteres, el doctor Solans explica que no serveix de res anar al metge perquè no hi ha manera de saber si s’està contagiat més enllà que pels símptomes. Alhora, afegeix que es cura amb paciència, ja que de moment no ha tractament específic, i es fa servir paracetamol o altres medicaments utilitzats de forma habitual per febres.

Tall de veu_Pascual Solanas_complicacions

Tall de veu_Pascual Solanas_contagi

Tots els podcasts Escoltar ara