Actualitat

Foto: Girona FM

Balanç del temporal Glòria

divendres 24 de gener de 2020 | Medi ambient

Situació de recuperació a Girona. S’ha passat de fase d’emergència a fase d’alerta en quant al desbordament dels rius.

El risc de desbordament dels rius Onyar i Ter està ara en fase d’alerta. El cabal de l’Onyar està per sota dels 30 m3/s (quan el seu cabal màxim és de 600 m3/s i va estar el risc de desbordament el primer dia de tempesta) i el Ter a 330 m3/s (que va centrar l’atenció el segon i el tercer dia de tempesta i va arribar a 1.300 m3/s en el pic del risc de desbordament). Episodis que Girona no vivia des de 1970.

Fent balanç del temporal i de les actuacions que s’han dut a terme, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, assegura que s’ha aconseguit l’objectiu d’evitar danys personals. però que la factura dels danys materials a la ciutat serà millonària.

Durant aquests dies s’ha activat un dispositiu d’emergència d’allotjament a les persones que viuen al carrer, que han estat reallotjades a La Sopa, la UNED, l’alberg del Carrer Ciutadans i l’alberg 7 Joves. També s’han reubicat usuaris de residències de gent gran a la Puig d’en Roca i 17 persones de l’Oxalis. A més, s’ha fet un desplegament de policia municipal als carrers que, per primera vegada, ha utilitzat la megafonia dels cotxes per informar als veïns.

Pel que fa l’abastiment d’aigua: situació gairebé normalitzada. Els ciutadans de Girona ja tenen aigua potable a casa seva. Hi havia un problema en el punt de captació del Pasteral, que abasteix Girona però també Salt, Sarrià de Ter, Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Quart, Sant Julià de Ramis i Vilablareix. Ara els dipòsits que hi ha a la ciutat permeten que a poc es vagi aconseguint la normalitat, però la xarxa de sanejament està malmesa i la planta de depuració a Campdorà està 100% inhabilitada. Ho explica el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés.

Encara hi ha 400 abonats de Girona sense llum perquè el transformador de Sant Ponç està inundat. Des de l'Ajuntament asseguren que ara mateix és una prioritat pels bombers.

Normalitat també al sector educatiu, que ja ha reprès avui les classes amb normalitat. La única excepció ha estat l’Institut Narcís Xifra, que ha afectat a un total de 1.385 alumnes, que podran tornar a l’escola dilluns.

Encara s’estan calculant els costos que el temporal suposarà per la ciutat, però moltes infrastructures han quedat totalment malmeses. Alguns exemples són el camp de futbol de Pont Major, el GEIEG de Sant Ponç o el Pavelló de Fontajau, que de moment traslladarà tota la seva activitat al Pavelló de Palau, inclosos els partits i els entrenaments de l’UniGirona i del Bàsquet Girona.

Ara mateix s’està treballant en la neteja d la via urbana per poder recuperar poc a poc la normalitat. També en els arbres que hi ha encara al carrer (aquests dies de temporal se n’han recollit uns 40).

Tall de veu _ Marti Terés

Tall de veu _ Marta Madrenas

Tots els podcasts Escoltar ara