Ajuntament de Girona

Drogues

Segur que de drogues te n'han parlat moltes vegades i des de diferents posicions i punts de vista. Te'n poden haver parlat amb missatges alarmistes basats en la por o bé amb missatges permissius que et diuen que el consum de drogues no té cap efecte negatiu sobre l'organisme. Tant d'una postura com de l'altra en podríem parlar molta estona, però el que realment importa és que disposis de suficients elements per formar el teu criteri i puguis prendre les decisions que consideris adequades i que en cap cas et puguin perjudicar.

Tot té un límit i el consum de certes substàncies de forma abusiva (tabac, alcohol, cànnabis, cocaïna, drogues de disseny,...) et pot provocar problemes importants de salut tant físics com mentals. El consum que comença com una diversió, com un element integrador en un grup, com a símbol de ser millor, pot acabar amb un problema d'addicció, que es caracteritza per la inseguretat i la manca de personalitat.

Conceptes a tenir en compte

TOLERÀNCIA
Procés en què una persona consumidora habitual i/o que abusa de drogues es va acostumant a consumir-ne, fins a arribar a un punt en què necessita augmentar la dosi per aconseguir els mateixos efectes.

DEPENDÈNCIA
Situació en què una persona, després d'haver-se habituat a un consum no adequat de drogues, arriba a no controlar-ne el consum (com a conseqüència d'això experimenta nerviosisme, ansietat, depressió...) i quan deixa de consumir-les apareix el fenomen anomenat síndrome d'abstinència (mono). La dependència d'una droga pot ser psíquica (busques compulsivament els efectes ja experimentats anteriorment), física (adaptació de l'organisme) o funcional (pel context, la companyia, etc.). El cos i el cervell depenen de la substància i necessita consumir-ne més i més.

 

Clica cada imatge per a més informació!

© 2021 Ajuntament de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat