Ajuntament de Girona

Notícies

4 contes infantils per a prevenir i detectar a temps l'abús sexual.

17/01/17  ¤   Per a evitar aquest dany irreparable és necessari educar als nens i nenes des de petits per tal d'apoderar-los i que sàpiguen reconèixer un abús. Com parlar d'aquest tema tan difícil amb els infants? Llegint contes.

Les estadístiques són alarmants. L'Organització Mundial de la Salut diu que un de cada cinc nens/es són víctimes de violència sexual i que això afecta a nens i nenes de totes les edats, rasses, classes socials i religions. Generalment es dóna en entorns propers i de confiança: tiets, avis, cosins grans, docents, veïns, amics de la família,...
Com a pares i mares sovint resulta difícil abordar aquest tema quan els fills/es tenen poca edat per por a sexualitzar-los i inculcar desconfiança cap als adults. Això no és així. Parlar d'aquests temes a edats primerenques facilita que el nen/a reconegui aquestes possibles situacions, sàpiga negar-s'hi i tingui confiança en els seus progenitors per explicar la situació. La major part dels abusadors/es actuen en base a la confiança que el infant els hi té, aprofitant-se de la seva innocència i ignorància en relació a aquest tema.
Com tractar directament aquests temes tan complicats sense ser tan explícits? Com fer-los-hi entendre què està bé i què està malament en relació als seus cossos, sense violentar-los? Com aconseguir que interioritzin el tema dels abusos? Una bona manera és a traves de contes infantils creats per psicòlegs especialistes. Algunes recomanacions són:
1. Kiko y la Mano: per a nens i nenes petits
2. Ojos verdes: per a nens i nenes entre 6 i 12 anys
3. Estela grita muy fuerte: per a nenes i nenes a partir de 6 anys
4. Cata y Benja: per a totes les edats


Tornar
© 2021 Ajuntament de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat