Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Vitrall mòbil


Descripció


Com recorda Jaume Fabre a Guia d'escultures al carrer, aquesta peça es va col·locar a l'estació d'autobusos de Girona el 23 de gener de 1985, amb motiu de la norma legal que obligava decorar tots aquells serveis públics que superaven un pressupost determinat amb alguna obra artística. Molts altres edificis públics també tenen peces de Fornells-Pla.

L'artista barceloní Francesc Fornells Pla va assolir un gran èxit arreu de l'Estat amb els seus vitralls: va començar a treballar en aquestes peces a la dècada dels seixanta i les va fer tenint molt en compte l'espai arquitectònic on s'havien d'ubicar i la llum que les envoltaria (entitats bancàries, esglésies, ajuntaments, etc.).

Més endavant, a partir de 1974 va iniciar el seu treball amb els vitralls mòbils. Després de moltes temptatives (s'havia de tenir en compte la força del vent, l'impacte de la llum solar, etc.) va aconseguir la primera peça mòbil. Malgrat que la peça que estava ubicada a l'estació d'autobusos de Girona ha desaparegut (actualment només se'n conserva la base que la sostenia), molts testimonis gràfics ens la recorden, de formes geomètriques, feta de diferents vidres acolorits i emmarcats per línies força gruixudes. Uns coixinets feien que la part superior es mogués, fet que provocava un constant canvi en els seus colors.

« TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits