Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

A tots els gironins morts a conseqüència de la Guerra Civil


Descripció


L'arquitecte municipal Juan Gordillo va dissenyar aquesta peça, de línies senzilles i amb cert regust monumentalista, amb l'ús de la creu com a gran protagonista. L'obra, en principi realitzada per recordar a tots els morts del bàndol franquista, es va ubicar a la Devesa, on en substituïa una altra dedicada a la mateixa causa. Per fer aquest monument, es van utilitzar algunes pedres del monument a Anselm Clavé que hi havia a l'avinguda de Ramon Folch. Després dels canvis urbanístics de l'avinguda, el monument es va traslladar a la seva ubicació actual (a la plaça de la Diputació).

Va ser molt usual durant el període de la dictadura la presència de monuments dedicats a la victòria franquista i als seus protagonistes, com ara les escultures eqüestres de Franco o els busts de diferents militars. A més, cal tenir en compte que l'estil predominant s'allunyava de les tendències artístiques més d'avantguarda que varen sorgir durant la República; s'apostava, doncs, per uns estils més clàssics.

Amb l'arribada dels ajuntaments democràtics, molts dels monuments d'enaltiment del règim franquista es van convertir en monuments que també volien recordar els represaliats durant el Franquisme, i aquest n'és un clar exemple: si en un principi havia servit com a monument als Caídos durant la Guerra Civil, ara és un monument a tots els morts a conseqüència de la Guerra Civil.

A la part frontal del monument, s'hi pot llegir una placa que diu: A tots els gironins morts a conseqüència de la Guerra Civil. Girona 1980". A la base, amb xifres romanes, les dates 1936-1942 MCMXXXVI - MCMXLII".

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits