Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

A Fidel Aguilar


Descripció


Amics de les Arts va ser un grup de joves amics que a la dècada de 1930 van realitzar diferents activitats culturals a Girona: exposicions, col·laboraven en la publicació de la revista Víctors, van ser fundadors del Cinema Amateur, etc.

Josep Colomer Martí, membre del grup, en un article titulat Presència de Fidel Aguilar a la Girona dels anys 30, recollit al catàleg de l'exposició Fidel Aguilar, un noucentista genial, recorda la iniciativa, a partir d'una proposta de Francesc Gallostra, d'honorar la memòria de Fidel Aguilar dedicant-li una escultura.

A partir d'aquí i amb l'aportació econòmica de la societat de l'època, es va decidir situar l'obra als jardins de la Devesa, "en un indret íntim i retirat, però formant part d'un lloc en el qual la gent convergeixi per a fruir del seu oci dintre d'un marc de bellesa natural".

Tot i que van voler ubicar-hi una peça original de l'artista, van decidir col·locar-hi una reproducció en terracota de l'escultura de fusta La noia de la trena (obra original desapareguda, d'uns 40 centímetres). La còpia, realitzada pel tallista i escultor Florenci Comas, és de bronze i es va fondre a la Casa Pallès.

L'escultura es va inaugurar el 29 de juny de 1930 i tal com recull Jaume Fabre a Guia d'escultures al carrer, Carles Rahola va parlar en nom dels promotors.

La figura femenina guarda certa semblança amb la peça Imploració, reproducció ampliada d'un original de Fidel Aguilar situada al carrer de la Cort Reial.

A la inscripció s'hi pot llegir: "Fidel Aguilar. 1895-1917. Erigit per iniciativa d'Amics de les Arts i costejat per subscripció popular".

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits