Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Columna de la Història de Girona


Descripció


Durant les Fires de 1985 es va inaugurar aquesta gran columna que recull la història de la ciutat de Girona. Com succeïa amb les columnes commemoratives de l'època romana, aquesta columna serveix per perpetuar la memòria de diferents fets gloriosos, personatges il·lustres, esdeveniments destacables, etc. Es tracta d'un autèntic llibre il·lustrat sobre el passat de la ciutat, on s'hi ha gravat en relleu aquestes inscripcions.

Feta de formigó encofrat, compta amb nou cubs i una base on s'hi poden llegir els noms dels quatre rius de la ciutat (Onyar, Ter, Güell i Galligants). La lectura cronològica és en sentit ascendent (el primer cub recull dades de la Girona Antiga i, en canvi, el novè cub presenta fets de la dècada de 1970). A banda de citar personatges i fets històrics amb la peculiar cal·ligrafia de Fita, al llarg de tota la columna s'hi poden veure dibuixos, com ara de les mosques de sant Narcís, la catedral de Girona, trens, bombetes, llibres, etc.

De tots aquests personatges, entitats, efemèrides i esdeveniments, destaquem la presència de Rafael Masó, Fidel Aguilar, Emili Grahit o Bernat Desclot; l'arribada dels ajuntaments democràtics i l'Estatut de Catalunya (1979), el període de la República (1931-1936) o l'expulsió dels jueus de 1492; el Punt Diari, Los Sitios, el Diari de Girona, el GEiEG o la Universitat; els aiguats, els Setges, la pesta o la fam, etc.

L'última frase que corona la columna i que es llegeix resseguint les quatre cares del darrer cub és: "22-11-1976 JCI Visqui eternament en l'ordre de la pau en el treball en la difícil i merescuda llibertat".

Altres peces de Domènec Fita a Girona són el brollador de Montjuïc, Sant Joan i sant Narcís de la façana de la catedral, els relleus situats al Club de Tennis Girona o Els escolars de la façana de l'escola Dalmau Carles Pla.

Més informació:
https://www.fundaciofita.com

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits