Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Terra de sardana


Descripció


L'any 2002, a partir d'un concurs públic organitzat per l'Ajuntament de Girona, la Comissió de Govern va adjudicar a Pau Baya, Ivet Bazaco i Marta Lluís el projecte d'una obra artística dedicada a la sardana. Amb Terra de sardana, els artistes fan homenatge a Girona com la primera Ciutat Pubilla d'aquest ball tradicional català, l'any 1960.

L'obra, de ceràmica i ferro, és una metàfora del ball de la sardana. Uns cercles que s'entrecreuen a terra dibuixen el moviment de la dansa, i les rajoles de ceràmica situades a la mateixa rotllana, conserven l'empremta d'una ballada popular.

Un element important d'aquesta obra és com s'han reproduït les petjades a les rajoles. Durant un aplec celebrat a la ciutat, els participants varen poder puntejar uns compassos de la música sobre aquestes rajoles, amb el fang encara cru i tendre. D'aquesta manera es dóna èmfasi al caràcter festiu, obert i participatiu de la dansa.

Al costat, en una piràmide de ferro i gespa d'uns 70 centímetres d'alçada, hi ha el text que contextualitza l'obra: "1960 - 2003 GIRONA PRIMERA CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA".

Un altre monument que fa referència a la sardana és el monòlit dedicat a les ciutats pubilles de la sardana que hi ha a l'encreuament dels carrers de la Creu i dels Països Catalans. Es va inaugurar el 27 d'octubre de 1985 i el seu promotor fou el ballet Popular.

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits