Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Font dels Lledoners


Descripció


El lledoner és un arbre de fulla caduca, de capçada arrodonida i densa, i de fulles asimètriques que dóna com a fruit el lledó (arrodonit i de la mida d'un pèsol, quan és madur és de color negre i és comestible). Tot i que els lledoners originals estan documentats des del 1575, a l'actual plaça no n'hi ha cap ja que es van substituir per les queixes dels veïns.

La primera referència a aquesta plaça és de l'any 994. La font situada al mig de la plaça, i promoguda pel Capítol catedralici, és d'origen medieval, i antigament s'havia anomenat font de la Seu o de Santa Maria. L'any 1952 l'Ajuntament va aprovar la seva restauració i la reurbanització de la plaça, amb el projecte de l'arquitecte municipal de l'època, Juan Gordillo.

Sobre el mur de pedra, s'hi observen diferents elements: a la part superior s'hi troba un medalló amb la imatge sedent de la Mare de Déu, envoltada per la inscripció "Sanctae Mariae Eclesiae Gerundensis Restitura Anno del MCMLIII". Aquest medalló, esculpit el 1953, és obra de l'escultor Joan Carrera Dellunder.

De la font original se'n conserva la làpida gòtica, en molt mal estat, situada just a sota de la imatge de la Verge. Mossèn Jaume Marquès, canonge de la catedral, en va fer la transcripció: "M. QVADRINGE(n)TO. QVINQUAGENO DOMINI. ANNO EX.HVIVS SEDIS CLERI. SUM CO(n)DITA.DONIS CVM FONTE CLARO. CONVUCTA ITIN(e)RE LONGO". Una possible traducció seria "L'any del senyor 1450 vaig ser fundada amb donatius del clergat d'aquesta catedral, junt amb una font clara (sentit de notable, monumental) havent estat aconduïda per un llarg camí".

Just a sota de la làpida i als costats, s'hi troben tres escuts del bisbe Bernat de Pau, en diferents estats de conservació: un paó ocupa la part central de l'escut, coronat per una mitra. El pontificat de Bernat de Pau va durar de 1436 a 1457 i, per tant, fou l'impulsor de la creació d'aquesta font.

També cal fer esment dels brocs de la font, tres caps de lleó esculpits per Joan Oliver de Bezzi en l'època de la seva restauració, promoguda per l'Ajuntament de Girona.

Just al darrere de la font, sobre la cobertura de la cisterna, s'hi conserva una làpida dedicada al pare Butinyà. I a la façana del convent de les religioses, s'hi veu una representació de la Sagrada Família. Al carrer del Bellmirall es conserva un relleu amb la figura d'un colom.

Més informació:
http://escultorcarrera.zoomblog.com

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits