Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Sant Vicenç Ferrer


Descripció


La història de l'actual escultura de Sant Vicenç Ferrer situada al claustre esquerre de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona té l'origen uns quants segles enrere.

A les escales de l'església gòtica de Sant Domènec hi va predicar sant Vicenç Ferrer el 13 d'abril de l'any 1409 davant d'unes vint mil persones. En record d'aquell esdeveniment es va obrir una fornícula en una paret lateral del convent i s'hi posà una creu esculturada i una llosa de marbre blanc amb els cèlebres versos que comencen "Felix dies felix hora...". L'any 1955, la Comissió Provincial de Monuments va encarregar a l'escultor Bacquelaine que fes una imatge de sant Vicenç per posar-la a la fornícula. Es va pagar gràcies a les aportacions d'alguns particulars, especialment de Vicenç Cànoves, i es va inaugurar en un acte solemne al qual van assistir el governador militar Linus Lange i l'exgovernador civil Correa Veglisson. Diuen que als dominicans no els va agradar gaire l'escultura, perquè sant Vicenç Ferrer va calçat amb sandàlies.

La col·locació de la imatge l'any 1956 es va fer coincidir amb el centenari de la fundació de les Dominiques de l'Anunciata i amb el retorn dels dominics de l'església de Sant Domènec, que des de la desamortització havia estat utilitzada com a caserna.

Quan es van tirar a terra les cases entre Sant Domènec i Les Àligues, l'estiu de 1970, l'estàtua, la fornícula i la placa varen ser guardades en un magatzem municipal.

El convent va ser la seu del govern militar fins que l'any 1983 es va signar un acord de cessió entre el Ministeri de Defensa i l'Ajuntament de Girona; en marxar el Govern Militar es va decidir que el convent passaria a allotjar facultats universitàries. Per resoldre l'antic plet, l'alcalde i el superior dels dominics van signar un acord sobre la propietat del convent, cedit a la Universitat Autònoma. Aquest acord, ratificat pel ple municipal d'abril de 1987, incloïa una clàusula segons la qual ¿l'Ajuntament de Girona expressarà l'agraïment de la ciutat per l'aportació històrica de l'ordre de Predicadors mitjançant la reconstrucció del monument a Fra Vicenç Ferrer i la col·locació d'una làpida en el claustre".

Actualment, Sant Vicenç Ferrer es pot veure a la paret sud del claustre que queda a mà esquerra quan s'entra a la Facultat de Lletres.

Extret de Jaume Fabre, Guia d'escultures al carrer (itineraris a peu i amb cotxe). Girona: Ajuntament, 1991.

Clàusula: L'horari d'obertura al públic del claustre segueix el de la Universitat.

Llegenda


La fornícula és l'espai on s'hi ubica la imatge d'un determinat sant o santa, situada generalment a la façana d'una casa o convent, i amb la qual es vol manifestar la devoció dels propietaris o constructors envers aquesta figura religiosa.

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits