Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

A Prudenci Betrana


Descripció


El bust homenatge a l'escriptor Prudenci Betrana va ser col·locat en aquest racó de la plaça de Catalunya l'any 1975. En un principi, Aurora Bertrana, filla de Prudenci i persona que guardava a casa seva l'original en fang del bust, va oferir l'homenatge al seu pare a la Casa de Cultura per tal que "[...] la testa tan expressiva del gran escriptor gironí presidís una de les sales de lectura de la biblioteca. Els lectors de Prudenci Bertrana podrien així contemplar els trets energètics, el front espaiós, la cabellera romàntica d'aquell artista enamorat de la seva Girona [...]". Però aquesta opció no es va dur a terme.

Fou l'any 1975 quan l'Ajuntament predemocràtic de l'alcalde Ribot i l'Assemblea d'Artistes de Girona varen posar la iniciativa en marxa; fins llavors, el bust no es va poder ubicar a la via pública perquè estava prohibit per les autoritats.

Evidentment, el bust de bronze queda relacionat amb la creació del premi de novel·la catalana Prudenci Bertrana l'any 1968, premi que es va crear com a reacció al premi de novel·la castellana Inmortal Gerona, impulsat des de l'Ajuntament. La creació del premi Bertrana va suposar un dels primers esforços dels sectors antifranquistes i nacionalistes de la ciutat per aglutinar-se públicament.

El monument a Prudenci Betrana és una obra que l'escultor gironí Ricard Guinó va realitzar durant els seus anys d'estudiant, a principis del segle xx, just abans d'abandonar definitivament la seva ciutat natal per marxar a París.

Més informació:
http://www.escriptors.cat/autors/bertranap/index.html

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits