Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Els quatre sants màrtirs de Girona


Descripció


La Casa Barceló, situada al número 9 de la plaça del Vi, just a la part exterior de les voltes situades davant de l'Ajuntament, conserva un relleu gòtic del final del segle xv dedicat als quatre sants màrtirs de la ciutat de Girona: sant Germà, sant Just, sant Paulí i sant Scici.

Tots quatre sants estan ubicats sota una mena d'arquitrau que els emmarca a l'interior d'un edifici. Tots ells apareixen amb uns trets força semblants com la barba i la posició de les mans. Malauradament, han desaparegut els atributs que devien acompanyar-los.

Els quatre màrtirs eren els patrons de pedraires i picapedrers ja que tots ells es dedicaven a aquest ofici. Al llarg del segle xix i fins a mitjan segle xx, el dia de la festa patronal dels picapedrers es ballaven sardanes just aquí davant.

Com succeeix amb la imatge d'en Banyeta (situada a la mateixa plaça del Vi), es desconeix la seva ubicació original.

Just a sota dels quatre sants, s'hi conserva una inscripció en llatí i lletra gòtica. Jaume Fabre a Guia d'escultures al carrer n'ofereix diferents versions del contingut perquè degut al mal estat de conservació, la seva lectura és molt difícil. Malgrat que encara no s'ha arribat a un acord en la transcripció, la versió més antiga diu: "14 de juny, any del part de la Verge 1484 en el dia a vosaltres dedicat la pluja va portar la palanca a aquest lloc: juntament l'aiguat, que va arribar a més de tres colzes, va cessar d'una manera admirable: 1541."

L'altra, també recollida per Fabre, és de Josep Grahit Grau: "El dia 14 de juny del part de la Verge, 1484, dia dedicat a vosaltres, Nalanga caigué a aquest lloc d'una alçària de tres colzes, en mans del pare. Heus aquí que viu admirablement. 1541."

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits