Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Biografia Martí Badenas, Marcel


Martí Badenas, Marcel. Obres

(Alvear, Argentina, 1925)

Marcel Martí és un dels màxims exponents de l'escultura catalana contemporània.

De formació autodidacta, Marcel Martí va començar a treballar amb la pintura però mica en mica, supedità el color a la forma. Així, a partir de 1953 es dedicà per complet a l'escultura i va aconseguir un llenguatge molt personal i diferenciador, aliè a qualsevol tendència o escola. La seva investigació artística el va portar a treballar amb diferents processos d'expressió però sempre amb coherència i unitat formal, des d'una primera etapa figurativa cap a altres moments on s'acostava al neoconstructivisme, a l'abstracció geomètrica o l'informalisme.

El seu llenguatge organicista està poblat de formes sensuals i sòlides, de volums vius marcats per un ritme ascendent, de línies perfectes, que atorguen a la composició un sentit d'unitat i alhora de dinamisme, amb un curiós efecte de clarobscur gràcies al joc constant de les formes còncaves i convexes. Totes aquestes masses sempre es presenten en un perfecte treball tècnic, de superfícies normalment molt polimentades i de diferents colors. Les seves peces tridimensionals afavoreixen la coexistència de múltiples punts de vista, però sempre per tal d'aconseguir una visió global única.

Utilitzà diversos materials com ara el ferro, el coure, la pedra, el marbre, la fusta, l'acer, el bronze o el poliester.

Alguns dels treballs més característics de Martí són les escultures monumentals, totes elles treballades en correspondència amb l'entorn urbà al qual es troben ubicades. D'aquestes obres, se'n poden observar a Girona (Nefer Mediterrània i Atnel Girona), Barcelona, Madrid o Miami, entre d'altres ciutats.

Exposà a museus i galeries d'arreu de l'Estat (Barcelona, Cadaqués, Sevilla, Madrid, etc.) i de tot el món com ara a França, Itàlia, Suïssa, Holanda, Japó, Cuba, Xile o els Estats Units. L'any 2003, la Fundació Fran Daurel (Barcelona) li va dedicar una gran mostra retrospectiva.



« TORNAR

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits