Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Biografia Fita Molat, Domènec


Fita Molat, Domènec. Obres

(Girona, 10/8/1927 - Girona, 2020)

Nascut a Girona el 1927, i mort a la mateixa ciutat el 2020, Domènech Fita és reconegut per diverses generacions d'artistes gironins com a mestre, condició que exercia a l'Estudi d'Art Fita.

El 1932 va ingressar a la Casa d'Assistència i Ensenyament de Girona, on va iniciar els estudis dins del sistema Montessori, mentre que durant la Guerra Civil va estar escolaritzat al col·legi Durruti. Posteriorment va estudiar a Girona amb Joan Carrera, a l'Escola d'Arts i Oficis d'Olot amb Martí Casadevall i a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi a Barcelona amb Frederic Marès. Malgrat aquesta educació de caire academicista, reivindicà l'art més creatiu i contemporani, i apostà sempre per la recerca constant en la pràctica artística. D'aquesta manera va aconseguir un llenguatge propi i personal.

Al final de la dècada dels quaranta i a principis de la dels cinquanta del segle XX, va participar en el grup barceloní de pintors i escultors Flamma. El 1953 va patir un greu accident mentre pintava els frescos de l'església de Betlem de Barcelona amb altres membres del grup Flamma.Al llarg de la seva dilatada trajectòria artística, va realitzar tota mena d'obres i utilitzà tècniques molt diverses. Va saber adaptar-se, sense perdre la personalitat pròpia, a cadascun dels encàrrecs i dels projectes.

La seva vasta producció inclou pintura, ceràmica, escultura, dibuix, cartells, etc. Va participar en més de cent exposicions individuals i en més de quatre-centes de col·lectives, i ha rebut el reconeixement de la crítica, del públic i de diferents institucions. El 1985 el van nomenar acadèmic electe de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i el 2006 se li va atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

L'any 2000 es va inaugurar la Fundació Fita, entitat creada per donar a conèixer i potenciar l'obra d'aquest artista, figura cabdal de l'art gironí de la segona meitat del segle XX.

Més informació:
http://www.fundaciofita.com

« TORNAR

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits