Madrenas, a la presentació de la biografia de Josep Gibert

El llibre, "Josep Gibert Buch. El becari de Francesc Cambó per a l'Institut Català d'Arqueologia de la Mediterrània de Llevant", és l'onzè volum de la col·lecció "Girona. Biografies".

23 DE NOVEMBRE DE 2021

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha presentat avui a la tarda, a la Sala Miquel Diumé, el llibre "Josep Gibert Buch. El becari de Francesc Cambó per a l'Institut Català d'Arqueologia de la Mediterrània de Llevant", una obra escrita per la doctora en Història de l'Art Fina Parés que esdevé l'onzè volum de la col·lecció "Girona. Biografies" de l'Ajuntament de Girona. "Nou volum de 'Biografies', dedicat a Josep Gibert Buch, un gironí que va tenir un paper rellevant en l'arqueologia catalana, i que també va estudiar les tradicions de la ciutat. Un personatge desconegut que recupera Fina Parés, que fa donació del fons Alsina Parés", ha destacat Madrenas.

El treball, editat pel Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona, presenta la història d'un gironí singular, Josep Gibert (Girona, 1903 - Barcelona, 1979), que va viatjar arreu del món amb l'objectiu de posar en marxa un dels projectes de l'empresari i polític Francesc Cambó: la creació de l'Institut Català d'Arqueologia de la Mediterrània de Llevant, una escola catalana d'arqueologia que s'havia d'ubicar a Atenes.

Pel que fa a l'estructura d'aquesta publicació, consta de dues parts, totes dues focalitzades en correspondència i testimonis personals. Així, el primer bloc se centra en l'activitat que Gibert va dur a terme enter els anys 1927 i 1932, quan va participar en el projecte de Cambó a la Mediterrània de Llevant. La segona part, d'altra banda, comença a partir del 1932, un cop frustrada la creació de l'Institut, quan el gironí va enfocar la seva professió en l'àmbit dels museus i, més tard, en el món editorial. D'aquest nou enfocament, precisament, en va néixer el 1946 el llibre "Girona. Petita història de la ciutat i de les seves tradicions i folklore", una obra cabdal per la ciutat.

La col·lecció "Girona. Biografies" aglutina diferents biografies de persones que, des de disciplines diverses, han contribuït de manera remarcable a la ciutat. Fins ara, s'han publicat en la mateixa categoria biografies d'escriptors i escriptores (Jaume Ministral i Aurora Bertrana) i de músics (Joan Carreras, Xavier Cugat i Salvador Dabau), així com cinc volums sobre els alcaldes que Girona ha tingut des de començament del segle XIX fins a l'any 1939.

Tornar