L’alcaldessa de Girona participa al lliurament dels Premis Literaris de Girona

Els guardons busquen fomentar i fer un reconeixement a la literatura en llengua catalana.

17 DE SETEMBRE DE 2019

L’alcaldessa de Girona participa al lliurament dels Premis Literaris de Girona.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assistit avui a l’acte d'entrega dels Premis Literaris de Girona 2019, que ha tingut lloc aquest vespre a la Sala Montsalvatge de l’Auditori Palau de Congressos de Girona i que ha comptat també amb la presència destacada del president de la Fundació Prudenci Bertrana, Joan Domènech; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el president de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra.

El discurs de Madrenas ha començat amb una referència a l’origen del certamen: “Hem sentit dir en moltes ocasions com el naixement d’aquests premis al•ludia l’ofec institucional que va patir la nostra llengua durant el Franquisme. Aquell acte avui s’ha convertit en una de les nits culturals més importants del nostre país per reconèixer l’excel•lència de l’ús literari de la nostra llengua”, ha destacat l’alcaldessa. Madrenas ha lloat també la resistència dels catalans i catalanes davant dels embats a la llengua i ha instat el públic a la defensa del català, que ha qualificat de “vehicle d’integració al país, sinònim d’igualtat d’oportunitats, d’entesa i de diàleg”.

L’objectiu de la iniciativa, nascuda fa 51 anys, és el de fomentar i fer un reconeixement a la literatura en llengua catalana, i actualment consta de sis guardons: el Premi Bertrana, que ha estat per a Montse Barderi; el Premi Miquel de Palol de poesia, per a Ramon Cardona; el Premi Carles Rahola d’assaig, per a Ferran Sáez; el Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil, que s’ha endut Lluís Prats; el Premi Cerverí a la millor lletra de cançó, per a Lildami i, finalment, el Premi LletrA a la millor iniciativa digital de i sobre literatura catalana, que enguany ha estat per als projectes Blue Deep Rhapsody i Booktrailers.

El periodista i novel•lista Martí Gironell ha estat l’encarregat de presentar la cerimònia, que ha comptat diverses pinzellades musicals. En aquest sentit, durant l’acte els participants han pogut gaudir de dues actuacions muniscals: un duet de flauta i veu a càrrec de dels músics Pau Castanyer i Montserrat Comadira, i una representació de l’obra coral L’emigrant.

Els premis els organitza anualment el patronat de la Fundació Privada Prudenci Bertrana integrada, entre altres organismes, per l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona, Òmnium Cultural, la Generalitat de Catalunya i Caixa de Girona.

Tornar