girona.cat

Obertura del refugi antiaeri del jardí de la Infància

Cada primer diumenge de mes, de franc

Tipus:Portes obertes
Data:
Acte ja realitzat
Lloc:Refugi antiaeri
Preu:Gratuït
Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Per inscriure-us-hi, si us plau cliqueu sobre la data que us interessi o sobre la icona .

Fou el primer dels tres grans refugis col·lectius de nova planta que es va començar a construir el mes de febrer de 1938, de tipus cel·lular i forma vagament ovalada, ocupa sota terra quasi el mateix espai físic que el jardí de la superfície. Projectat pel llavors arquitecte municipal Ricard Giralt Casadesús, en total suma 584,67 m² construïts, 357,86 m² dels quals eren útils (passadís i escales inclosos). Consta de dues entrades, una a cada extrem (actualment només és accessible per la nord) connectades a través d'un llarg (39,07 m) i ample (1,30m) passadís, que a la vegada serveix com a nexe de comunicació de les deu diferents dependències del seu interior, les quals, a través de portes obertes en els gruixuts murs, també estan comunicades entre si. Les parets es van construir de ciment armat, així com també la capa de protecció sobre la volta catalana.
El seu interior, permetia donar protecció a més de 600 persones. Disposava de llums elèctrics i malgrat que sota les escales d'accés es van habilitar uns espais destinats a lavabos i farmaciola, aquests mai es van materialitzar i tampoc disposava d'aigua corrent. Era un lloc fred i extremadament humit per les múltiples filtracions amb la pluja. Alguns testimonis apunten l'existència d'alguns senzills bancs de fusta de tres llistons sense respatller. La ventilació interior s'aconseguia a través dels seus dos accessos, mai s'hi posà cap mena de porta, sempre estava obert, i també a través de 27 tubs de ventilació, com si fossin petites xemeneies cilíndriques que comunicaven amb l'exterior.
Per donar-li més seguretat en cas d’un impacte directe, tota la superfície exterior es va cobrir amb un túmul de terra de forma vagament piramidal d'uns dos metres d'alçada i forma vagament piramidal.

Ho organitza: Museu d'Història de Girona. Ajuntament de Girona. Hi col·laboren: Diputació de Girona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aforament: limitat, és necessària la inscripció prèvia

© Ajuntament de Girona | Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA - 972 419 010| Contacte | Mapa del web