girona.cat

Ooooh!

Francesc Dalmau i l'art de les il·lusions òptiques (1839-1878)

Tipus:Exposició
Data:
Acte ja realitzat
Lloc:Museu del Cinema
Preu:Gratuït

Francesc Dalmau va ser el primer òptic modern de Catalunya, protagonista, entre d'altres, de l'arribada del telèfon i del fonògraf a Espanya. Si la història de la ciència li ha reservat un paper destacat pel seu protagonisme en la segona Revolució Industrial, aquesta mostra vol recuperar una faceta menys coneguda avui però d'igual notorietat a la seva època del primer òptic català: endinsar-se a la botiga de Dalmau suposava descobrir tot un univers d'espectacles òptics que estaven revolucionant la manera de veure i de representar el món mig segle abans de l'arribada del cinema. El seu aparador es va convertir així en un punt de trobada indispensable dels amants de la ciència i de l'art que volien conèixer de primera mà les últimes novetats en el camp de les il·lusions òptiques, des de les populars vistes òptiques fins a les animades fantasmagories, tot passat per les primeres imatges en 3D. Aquesta mostra és doncs un homenatge a la figura que va modelar i expandir l'univers visual en el qual estaven immersos els nostres avantpassats del segle XIX.

Partint de les col·leccions del Museu del Cinema, així com de diferents arxius i col·leccions catalanes (MUHBA, AHCB, la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona, Fundació Rocamora), aquesta exposició vol reivindicar aquesta faceta menys coneguda però de gran incidència de la seva activitat professional. A partir del seu cas, aquesta és una oportunitat per fer descobrir al visitant l'univers visual en què estaven immersos els espectadors del segle XIX. Un univers ric i fascinant en recursos i formes expressives, moltes de les quals segueixen plenament.

Aquesta mostra ha rebut una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat, que s’emmarca en la línia d’ajuts CLT007, Funcionament i activitats dels museus, que rep el suport de la Junta d’Herències de la Generalitat de Catalunya.

Inauguració: dimecres 23 d'octubre a les 19.00 h. Dates: del 23 d'octubre al 26 d'abril. Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 18 h, diumenges de 10 a 14 h. Preu: entrada gratuïta. Producció: Museu del Cinema. Comissària: Cèlia Cuenca. Documentació i conservació: Montse Puigdevall. Disseny: Mostra Comunicació. Muntatge expositiu: Rafel d'Arquer. Amb el suport de: Diputació de Girona i Generalitat de Catalunya (Departament de Cultura)

© Ajuntament de Girona | Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA - 972 419 010| Contacte | Mapa del web