Header: Igualtat i Justícia Social

Igualtat i Justícia Social

Bàner: 25 de novembre | Dones, feminisme i diversitat sexual

Menú de navegació

Agenda Tota | 25 de novembre | Dones, feminisme i diversitat sexual

Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

Activitats 2023

Programa 2023 PDF

 

25 de novembre | Dones, feminisme i diversitat sexual

Orígens

El 17 de desembre de 1999, l'Assemblea General de les Nacions Unides va establir el 25 de novembre com el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. 

Aquesta data no va ser escollida a l'atzar, sinó que commemora l'assassinat de tres germanes: Minerva, María Teresa i Patria Mirabal, que van ser executades durant la dictadura de Rafael Leónidas Trujillo a la República Dominicana. Aquesta data es va decidir l'any 1981, a la Primera Trobada Feminista Llatinoamericana i del Carib. 

Aquestes tres germanes eren clares opositores al règim de Trujillo i van ser empresonades diverses vegades per les seves idees. Durant les seves estades a la presó van ser violades i torturades. No obstant això, van ser posades en llibertat mentre que els seus marits, també opositors al règim, continuaven a la presó.

El 25 de novembre de 1960, quan tornaven de visitar els seus marits van ser interceptades pel el SIM (Servei d’Inteligencia Militar del règim)  durant la ruta de tornada a casa. Van ser assassinades i posteriorment colpejades per simular un accident d'automòbil.

Anys després els seus botxins van ser jutjats amb penes de presó, però gràcies als seus contactes amb Trujillo van fugir del país sense pagar pel seu delicte.

El 25 de novembre, doncs, commemora l'assassinat de les germanes Mirabal i condemna qualsevol classe de violència contra les dones. Hem de destacar també la importància de trencar amb l’imaginari col·lectiu al voltant de les violències masclistes, el qual en moltes ocasions atorga major visibilitat a la violència física i s’invisibilitzen així altres violències que afecten les dones, com la violència econòmica, psicològica, sexual, institucional... En aquest sentit, també considerem essencial tenir en compte tots els espais on es produeixen aquestes violències, en moltes ocasions associades de forma errònia únicament a espais d’oci nocturn i a persones desconegudes com a perpetradores. Si ens remetem a l’enquesta de violències sexuals de l’any 2019 duta a terme per la Generalitat de Catalunya, podrem observar com aquest imaginari establert al voltant de les violències amaga altres realitats essencials que cal tenir en compte, com el fet que en un 63,4 % dels casos la persona agressora sol ser una persona coneguda i només en un 11,5 % dels casos se sol donar en àmbits d’oci nocturn.

També voldríem remarcar que els matrimonis forçats o la mutilació genital femenina, entre altres qüestions, també són violències i cal combatre-les. Prop de 200 milions de dones i nenes d'entre quinze i quaranta-nou anys han estat sotmeses a la mutilació genital femenina a 31 països, segons estadístiques de l'ONU.

D'acord amb aquestes estadístiques, 736 milions de dones, és a dir, una de cada tres, ha patit algun cop a la seva vida violència física o sexual. El 2020 gairebé 81.000 dones van ser assassinades i 47.000 (és a dir, el 58 %) ho van ser a mans de parelles o familiars. Això equival a una nena o dona assassinada cada onze minuts per persones conegudes.

Les xarxes socials no estan exemptes d'aquesta realitat i 1 de cada 10 dones de la UE afirma haver experimentat assetjament des dels quinze anys, ja sigui amb missatges sexualment explícits no desitjats o insinuacions inapropiades o ofensives.

A Girona tenim clar que la paraula dona és diversa i integradora, i com a tal ha de poder comprendre totes les realitats que s’hi engloben. En aquest sentit, és essencial que prestem especial atenció també a aquelles violències que s’exerceixen contra les dones trans, ja que, remetent-nos a l’estudi L’estat de l’LGTBI-fòbia a Catalunya 2022, dut a terme per l’Observatori Contra l’Homofòbia, al llarg de l’any 2022 a Catalunya la violència contra les dones trans va ser la segona causa d’incidències registrades, que va arribar a un 10,6 % del total.

Volem fer especial menció també a les dones amb diversitat funcional. Aquest col·lectiu pateix una doble discriminació; per ser dones i per tenir una discapacitat. A Espanya es calcula que el 20 % de les dones que han estat assassinades per violència masclista tenien algun tipus de discapacitat acreditada.

Així com les dones amb diversitat funcional pateixen doble discriminació, les dones migrades es troben en la mateixa situació. Segons l’INE, el 32,7 % de dones assassinades per violència masclista l’any 2022 eren dones estrangeres. 

A la ciutat de Girona cada any commemorem el 25N amb la fermesa i la convicció de no desistir en aquesta lluita perquè totes les dones ens importen.

 

Logos Ministerio de Igualdad + Pacte d'Estat

  • Ministerio de Igualdad. Gobierno de Espanya
  • Pacte d'Estat contra la violència de gènere