Ajuntament de Girona Inici .  Agenda .  Informaciˇ .  PlÓnol de la ciutat .  Contacte .  Cerca .  Mapa del web
Us trobeu a: El portal de la ciutat - Arxiu - Arxiu Municipal de Girona (AMGi)

Actualitat

"Girona i Calonge compartiran el fons de Ricard Viladesau"

14/08/09 - La vÝdua del mestre, Rosa Carrera, ha signat el conveni de cessiˇ del fons amb l'Ajuntament de Calonge

Imatge il·lustrativa de la notÝcia

[ AMPLIAR IMATGE ]

MONTSERRAT JUVANTENY.
Girona i Calonge són els dos punts geogràfics gironins hereus del fons del músic calongí Ricard Viladesau i Caner (1918-2005). Un conveni signat dissabte passat, 8 d'agost, entre la família del mestre i l'Ajuntament de Calonge, amb el seu alcalde, Jordi Soler, a la Sala Fontova, segellava el compromís de la cessió de partitures i altres documents personals del músic a la població baixempordanesa on va néixer.
La signatura d'aquest conveni es va fer amb anterioritat al concert-homenatge que els calongins van tributar a Viladesau, a través de la cobla a la qual ell va pertànyer durant 20 temporades, tocant la tenora, La Principal de la Bisbal. El lloc de Viladesau a la cobla bisbalenca l'ocupa el seu deixeble Josep Gispert.
L'alcalde Jordi Soler va indicar que "l'Ajuntament farà un inventari d'aquest fons documental. Per a nosaltres és important poder fer difusió i donar a conèixer la figura d'un músic de la talla de Viladesau. La difusió d'aquest fons ha de servir perquè el nostre poble reprengui la tradició de músics que sempre ha tingut". Durant el concert es van poder escoltar peces de Viladesau com l'emblemàtica Girona m'enamora i La Vall de Calonge.
No és cap secret que Viladesau era un enamorat de Girona. Ell mateix ho explicava al nostre rotatiu en una entrevista feta el mes de febrer del 1997. "A mi Girona m'ha enamorat tota la vida, sóc un gironí cent per cent", deia Viladesau. No és doncs estrany que la ciutat de Girona sigui l'hereva de part del seu llegat. Des del desembre del 2007, a la Sala de la Sardana del Museu d'Història de la ciutat, hi ha una vitrina especialment dedicada al músic, on s'hi pot admirar la seva tenora; les particel·les de Girona 1808 i Sa Roncadora, sardana composta el 1960, inspirada en la roca del mateix nom a la cala d'Aigua Xelida. També hi ha les ulleres i la ploma de plomilla que el músic utilitzava per escriure les partitures. Just un any abans, el 2006, durant el concert de Sant Narcís, en un acte simbòlic, Rosa Carrera lliurava públicament la tenora a l'alcaldessa de Girona.

Extret de: Girona i Calonge compartiran el fons de Ricard Viladesau. Diari de Girona. 14/08/2009

TORNAR

© 2019 Ajuntament de Girona. Plaša del Vi, 1 - 17004 Girona - Tel. 972 419 000 / 972 419 010 - contacte

ESPAĐOL  |  FRANăAIS  |  ENGLISH  |  ITALIANO  |  DEUTSCH