Institut d'Informātica i Aplicacions

Es crea un nou grup de treball dintre el Subcomitč en Indicadors i Semāntica del CTN 178 per a l'elaboraciķ de l'estāndard en drets dels ciutadans.

dilluns 1 de juny de 2015


Ara fa un any, la Dra. Lluīsa Marsal va muntar un grup de treball per a l'elaboraciķ d'indicadors de salvaguarda de drets humans a la ciutat. La motivaciķ d'aquests treballs venia de la necessitat d'introduir l'aspecte social en els indicadors de disseny de ciutat. Com potser els lectors sabran, la iniciativa de les Smart Cities s'estā normalitzant a Espanya i al mķn. AENOR, a finals del 2011, va establir el Comité de Estandarizaciķn de Ciudades Inteligentes (CTN 178), seguint els passos fets per ISO en el seu comitč ISO 268, Sustainable Development in Cities and Communities . La Dra. Marsal és membre del CTN 178 i del ISO 268 des de la seva creaciķ i, veient que l'estandarditzaciķ de ciutats només anava enfocada als aspectes més tecnolōgics, es va proposar iniciar uns treballs de normalitzaciķ que tinguessin com a eix central el ciutadā, per protegir-ne els seus drets i millorar la seva ciutadania ajudant-se dels avantatges de les tecnologies smart city. Els treballs d'elaboraciķ d'indicadors de salvaguarda dels drets humans a la ciutat ja estan finalitzats i han consistit en l'elaboraciķ d'indicadors de mesura dels drets continguts en la "Carta Europea de Salvaguarda de Drets Humans a la Ciutat", promoguda per l'organisme internacional Ciutats i Governs Locals Units.

Aquests indicadors de mesura de la salvaguarda de drets humans a la ciutat han estat presentats a AENOR i seran presentats a ISO el proper més de Juny. Des del principi hi ha hagut un interčs molt gran per part d'AENOR en convertir els indicadors en norma, ja que seria el primer estāndard social de la histōria de la normalitzaciķ, a banda de que reconeixen la necessāria reivindicaciķ que cal fer en favor del ciutadā en el marc de les ciutats intelˇligents. Per part de ISO hi ha l'interčs d'extreure una versiķ reduīda i més universal de la norma espanyola (un cop completada) per a elaborar un estāndard internacional. Estem doncs, davant d'uns treballs iniciats i promoguts des de Catalunya que sķn una oportunitat única i pionera en matčria d'estandarditzaciķ social i que compten ja amb reconeixement internacional.

La fase d'elaboraciķ de l'estāndard comenįa ara. Es va aprovar oficialment la proposta d'elaboraciķ de l'estāndard el passat 8 de maig a Madrid, amb el següent títol i codi PNE 178203 Norma Espaņola en Derechos de Ciudadanía. El 12 de maig es va ratificar en sessiķ plenāria del CTN 178. 

© 2024 Universitat de Girona  |  Contacte

Una iniciativa de:

Amb el suport de: