22/01/15

États Gènèraux de la ville d'Albi

El mes de setembre de 2012 vaig tenir l''''honor de fer la meva primera visita institucional a la ciutat d''''Albi com a Alcalde de Girona, pràcticament d''''immediat a la meva elecció com a Alcalde de la ciutat. L''''alcalde de llavors, i actualment President del Conseil Communitaire de l''''Aglomeration Grand Albigeois, el senyor Philippe Bonnecarrère, em va rebre amb l''''alcaldessa actual, i llavors adjunta a l''''alcalde, la senyora Stéphanie Guiraud-Chaumeil, juntament, el Consell Municipal i el Comitè de Promoció de la ciutat d''''Albi. La trobada institucional em va permetre d''''estrènyer els llaços entre les nostre dues ciutats i em va brindar l''''ocasió de conèixer el vostre ric patrimoni històric i cultural (la Cité Episcopale i el Musée Toulouse-Lautrec), així com l''''École des Mines, le Parc Technopolitain Albi InnoProd, i el Centre Institut Clément Ader.

Permetin-me d''''agrair-los de nou l''''acolliment a l''''ocasió d''''aquella visita de presa de contacte institucional, així com l''''agraïment per la invitació a ser present avui entre vostès en aquesta sessió dels États Généraux des acteurs albigeois 2015.

Els contactes institucionals iniciats l''''any 2012 van continuar l''''any següent 2013 amb la visita de Girona per part de la delegació d''''Albi presidida per l''''actual Alcaldessa, el mes de maig, amb la recepció per part dels grups municipals del consistori de Girona i les visites i trobades de treball amb la Universitat de Girona, el Teatre Municipal i el Festival Temporada alta, el Museu d''''Història de Girona, el Museu d''''Història dels Jueus, el Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol de Girona, la Fundació Casa Masó i la Cambra de Comerç de Girona.

Aquestes visites institucionals han generat, d''''una banda, accions concretes que podem considerar puntuals, i, de l''''altra, la voluntat, ja posada en pràctica a partir de l''''any 2014, de treballar conjuntament per consolidar unes relacions que resultin duradores i sostenibles, per a la qual l''''any 2015 de commemoració del 30è aniversari de l''''agermanament configura una data d''''especial rellevància.

La inscripció de La Cité Épiscopale d''''Albi a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO és sense dubte una fita cabdal per a l''''atractivitat de la ciutat d''''Albi, i comporta un honor i una responsabilitat en la gestió i manteniment d''''aquesta distinció al llarg dels anys.

Aquests Estats Generals de balanç i perspectives són un gran exemple en la manera d''''exercir aquesta responsabilitat.

En efecte, Albi té un Ajuntament que, amb interacció amb les altres administracions públiques operatives en el territori, és proactiu pel que fa al desenvolupament del territori, un sector empresarial del qual a Girona en coneixem el dinamisme per la seva presència a la Fira de Girona, amb un gran nombre d''''empreses instal·lades a la zona, i un sector educatiu i universitari i el Parc Technopolitan, que configuren el que s''''anomena la triple hèlix de la innovació, tan necessària per a la competitivitat i el progrés econòmic i social. Permeteu-me que hi afegeixi, retornant a aquesta trobada d''''Estats Generals, que la participació ciutadana i dels actors albigesos [les acteurs albigeois] configuren un exemple del que es denomina quàdruple hèlix, la participació de la ciutadania i dels agents en processos d''''innovació i de desenvolupament, plenament en sintonia amb l''''horitzó de l''''Europa 2020 de la Unió Europea.

Des del punt de vista de Girona aquestes experiències col·laboratives ens interessen molt. També a la meva ciutat estem desenvolupant iniciatives en el mateix sentit, com és en el cas dels Pressupostos participats, de l''''Agència de Promoció Econòmica, del portal ‘Govern obert'''', i altres.

El Pla de govern de l''''equip de govern municipal conté i es desenvolupa en deu eixos: 1. Sortir de la crisi; 2. Escoltar la gent, una nova manera de governar; 3. Simplificar l''''administració i la burocràcia; 4. Cohesionar la ciutat socialment i territorialment; 5. Potenciar una ciutat creativa i educadora; 6. Fer una ciutat sostenible; 7. Esdevenir un model de mobilitat integral, intel·ligent i sostenible; 8. Potenciar un espai de cooperació i diàleg amb l''''àrea urbana; 9. Establir un pla de xoc en neteja, seguretat i civisme, i 10. Desplegament d''''un programa en matèria d''''Equipaments, programes i projectes.

Hem de fer front a una crisi molt dura, i en aquest context importa essencialment atendre les necessitats dels conciutadans i conciutadanes tot procurant, al mateix temps, potenciar i en la mesura del possible iniciar ja les iniciatives i els processos que ens permetin de sortir-ne d''''acord amb les necessitats i les potencialitats actuals i del futur immediat i de mig termini. La feina ja consolidada desenvolupada des de la recuperació de la democràcia municipal és la base, la necessària adaptació als temps presents i previsions de futur, imprescindibles, i en aquest sentit l''''enfocament de l''''acció municipal sobre la base dels deu eixos esmentats ha de permetre''''ns a la ciutat de Girona de progressar en tots els ordres, i també en termes d''''atractivitat.

L''''agermanament entre Albi i Girona s''''establí l''''any 1985 per raó de la proximitat entre les dues ciutats, la riquesa de llurs patrimonis històrics i naturals i la voluntat de cooperar en l''''àmbit institucional, social i cultural.

Al llarg d''''aquests anys s''''han anat desenvolupant accions, iniciatives, visites, tant de caràcter institucional, promogudes pels ajuntaments respectius, com sectorials, com per part de la ciutadania:

- La participació de l''''Ajuntament d''''Albi a la Fira de Girona, la impulsió del projecte europeu en matèria d''''Art contemporani per part del Centre Bòlit de l''''Ajuntament de Girona amb el Centre Le LAIT d''''Art contemporani d''''Albi i dos altres socis de projecte.

- La difusió de l''''agermanament en els articles de la revista ALBIMAG d''''Albi, i la impulsió per part de l''''Ajuntament d''''Albi d''''una campanya conjunta de comunicació, l''''any 2013-2014.

- La participació de la Sra. Sandrine Victor, professora del Centre Universitaire Jean-François Champollion d''''Albi i doctorada amb la tesi "La construction et les métiers de la construction à Gérone (Catalogne) au XVe siècle", en els cicles de conferències "Girona, construir la ciutat", el 23 de maig 2013; "El Sindicat Remença de 1448, Memòria del Món", el 5 de setembre 2013, cicle de conferències organitzat a l''''ocasió de la inscripció del llibre del Sindicat de remença de 1448 dipositat a l''''Arxiu municipal de Girona al Registre Memòria del Món de la UNESCO; i, "Girona medieval: La clau del regne", el dia 13 de novembre 2013.

- Les visites de centres educatius, en especial d''''instituts, com és el cas del Centre Carles Rahola de Girona, l''''any 2011, i també l''''organització d''''intercanvis, com en el cas, en el curs acadèmic 2006/2007, de l''''Institut Jaume Vicens Vives de Girona amb un institut d''''Albi.

- Els intercanvis en matèria de Joventut, com el promogut l''''any 2009 promoguts per l''''associació Amics de la UNESCO de Girona, de la Federació Catalana d''''Associacions i Clubs UNESCO, amb la Maison de la Jeunesse et la Culture - d''''Albi, en relació amb la Federació de Clubs UNESCO d''''Aquitània, per tal de dur a terme el projecte europeu "Preferències culturals i d''''oci dels joves d''''Albi i Girona", dins el marc del programa Joventut en acció de la Unió Europea, Acció 1 Joventut amb Europa.

- Contactes entre les Cambres de Comerç d''''Albi i de Girona, amb iniciatives desplegades en el camp de la formació en hoteleria i gastronomia i d''''altres.

- Participació en esdeveniments esportius, com a la Cursa del Carrer Nou de Girona, per part de ciutadans i ciutadanes d''''Albi.

- Recolzament d''''iniciatives ciutadanes com la del grup de castellers ‘Xoriguers de la Universitat de Girona'''', que van fer una demostració castellera a la Plaça Santa Cecília d''''Albi el mes de març de 2013.

La riquesa i diversitat d''''aquests contactes, visites, accions de cooperació, ..., estan fent possible la intervenció dels diferents actors locals i de la ciutadania de les nostres dues ciutats, tant del sector institucional, com del tercer sector i dels sector privat, de manera que els intercanvis i aprenentatges, i l''''enriquiment mutu que se''''n deriva, s''''estan produint en un ampli ventall de dominis.

En aquesta important sessió d''''Estats Generals, permeteu-me de compartir amb vosaltres la meva percepció que els àmbits del patrimoni històric i natural, de la cultura, del turisme i del comerç, de l''''educació i la recerca, de les noves tecnologies i de l''''associacionisme resulten fonamentals per al nostre agermanament, de manera que les iniciatives que desenvolupem com a ciutats agermanades, tot concretant i consolidant l''''agermanament, contribueixin així mateix a l''''atractivitat de les nostres ciutats, imprescindible en aquests temps per fer front i superar la situació de crisi que a Europa estem patint.

El desenvolupament de l''''esperit emprenedor, el recolzament als joves i a les famílies, l''''ampliació de les oportunitats d''''ocupació; amb accions transversals en matèria d''''aprenentatge i de recerca aplicada i ús de les tecnologies de la informació i la comunicació que facilitin la difusió i la comunicació fluïda de les iniciatives i accions; són maneres de materialitzar les activitats de l''''agermanament que ens permetran d''''ajudar-nos mútuament en l''''assoliment dels objectius de les dues ciutats.

Com a elements d''''una promoció comuna d''''interès de la ciutat d''''Albi i de la ciutat de Girona, voldria aportar els següents aspectes de reflexió:

És imprescindible de continuar amb les accions i iniciatives de difusió i de comunicació d''''Albi a Girona i de Girona a Albi, perquè la informació és la base del coneixement mutu, així com de continuar recolzant, els nostres respectius ajuntaments, als actors locals, a les entitats i a la ciutadania en les seves iniciatives d''''intercanvis, visites i altres que vulguin emprendre i dur a terme.

En aquest àmbit, podem aprofundir en la utilització de la tecnologia digital, especialment els webs institucionals i turístics de les respectives ciutats, i fer-ho no només materialment sinó també buscant l''''intercanvi i l''''aprenentatge mutu en les metodologies que les respectives ciutats adoptem per produir els resultats desitjats.

I la promoció comuna pot tenir un element clau, al meu entendre, en la possibilitat de participació conjunta en projectes europeus com el que ja he esmentat en el camp de l''''art contemporani, un projecte cultural de l''''Euroregió Piriineus-Mediterrània, que ens facilitin de treballar conjuntament, colze a colze els ajuntaments i les entitats i els ciutadans i ciutadanes, en aquells àmbits on es donin les condicions adequades per a aquesta operació, complexa però al mateix temps molt visual de la condició europea, sostenible i duradora de l''''agermanament.

Això es pot produir en camps ben diversos: en el marc del programa Europa amb els ciutadans 2014-2020; programes de caràcter acadèmic, científic i de transferència sobre la base de les distincions Patrimoni mundial a Albi i Patrimoni documental a Girona, així com relatives al patrimoni històric, cultural artístic; el programa Cultura creativa 2014-2020, en l''''àmbit de les indústries culturals i creatives; el programa Erasmus + i els seus subprogrames, com l''''eTwinning Europe per a centres educatius, la cooperació en l''''educació superior, en l''''educació d''''adults i la mobilitat en la formació i l''''educació.

No voldria acabar la meva intervenció sense agrair profundament, un cop més, la oportunitat que m''''ha brindat l''''alcaldessa d''''Albi, la senyora Stéphanie Guiraud-Chaumeil, de poder intervenir en aquest acte important per la vostra ciutat com és la Soirée de Synthèse dels Estats Generals, i manifestar-los el meu convenciment de que la commemoració dels 30 anys d''''agermanament entre Albi i Girona que aquest any celebrarem, seran una magnifica oportunitat que, a més d''''enfortir les nostres relacions institucionals i d''''amistat, ens permetran encetar una nova etapa que, mitjançant la posada en valor de les respectives potencialitats, ens permetran trobar espais de cooperació que beneficiïn un desenvolupament sostenible que millori la qualitat de vida de la nostra societat i dels nostres ciutadans.

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona