14/10/14

Entrevista a La Vanguardia. Fires de Sant Narcís 2014

Com es prepara Girona per les fires?

Sobretot amb un elevat grau d''il·lusió. És la festa major de la ciutat i, en conseqüència, els dies previs es viuen amb un cert nerviosisme, amb ganes que arribi el dia del pregó que donarà el tret de sortida, i treballant de valnet per oferir una programació d''alta qualitat i les màximes prestacions de la ciutat en un moment d''alta afluència de públic.

Quines novetats hi ha aquest any?

N''hi ha especialment en l''apartat musical. El mateix pregó anirà a càrrec de la Fundació Astrid-21 i el Cor Geriona; per tant, començarem les Fires de Sant Narcís amb un pregó-espectacle on la música no hi faltarà. Més enllà d''això, enguany tenim una programació molt variada, amb artistes d''alt nivell com Chambao, Txarango o,per descomptat, el mític Jeff Mills. Però també tenim d''altres novetats, com el mapping gegant a la façana de la Catedral o el gran cercavila a l''avinguda Jaume I. Aconsello no perdre detall d''aquests moments!

Hi ha una forta aposta per la música, amb grups de molta volada. Es vol convertir Girona en el referent musical de la tardor?

Ho vaig dir a la presentació de la programació i ho trono a repetir: Les Fires de Sant Narcís tenen vocació d''esdevenir la Festa Major de tardor de Catalunya. L''aposta per la música no és exclusiu de les Fires, és una línia mestre d''aquest govern, com s''ha pogut comprovar amb la creació d''una marca tan potent com "Girona Ciutat de Festivals".

Les tradicions per Sant Narcís també són molt importants, sobretot en una ciutat amb tanta història com Girona. Què en destacaria?

Depèn de com interpreti tradició. Tenim molts actes que ja poden ser considerats tradicionals i sense els quals no es podria entendre les Fires de Sant Narcís. Parlo per exemple del correfoc, de la Diada Castellera, de la Fira de Mostres o les fires d''artesania i alimentació. Escollir entre tanta varietat resulta complicat, i tots ells configuren una autèntica ruta tradicional de Fires.

Hi ha dos actes al carrer que es preveuen espectaculars, el mapping 300 anys Estel Cat a la façana de la Catedral, i el de "La Bella i les bèsties" a la Gran Via Jaume I. Ens en pot fer cinc cèntims?

La veritat és que no us en puc desvetllar masses secrets, perdria l''efecte sorpresa. Però sí els puc dir que el mapping de la Catedral és únic, creat especialment per aquesta ocasió i que, sense cap mena de dubte, donarà molt de què parlar. Aquest mateix any hem fet la primera edició del Festival Internacional de Mapping de Girona i ha sigut un èxit. Aquest és un pas més per posicionar-nos com a referents internacionals en aquesta matèria. Sobre el cercavila només us puc dir que està pensat en gran format i que per tant, serà una altre activitat única que no hem vist mai fins ara.

Què ens pot dir dels pregoners d''aquest any, Fundació Astrid-21 i el Cor Geriona?

Era evidentment que aquest ha estat l''any de la Geriona i era lògic que tingués presència a l''aparador de la ciutat. D''altra banda, és important també que el pregó serveixi per donar veu a molts col·lectius, sobretot el que representa Astrid-21, que normalment no tenen aquesta oportunitat. Els 25 anys la feina d''Astrid-21 han suposat una veritable evolució social per a un grup ciutadans que ha passat de viure amagat i en l''ostracisme a fer el pregó de Fires. Estem enormement orgullosos dels nostres pregoners i és per això que hem posat el balcó de la ciutat a la seva disposició perquè facin un pregó-espectacle i traslladin als gironins i gironines el sentiment d''Astrid-21 i el llenguatge i les veus magnífiques de Geriona.

Quin és el paper de les associacions de Girona a la festa?

Les associacions formen part del teixit de la ciutat, ens són la seva ànima. Ells són els autèntics protagonistes d''aquestes festes. Per això tenen a la es seves mans l''organització de les barraques, el correfoc, la diada castellera i tants i tants actes. Sense ells seria impossible oferir tantíssima programació i de tan alt nivell.
Com inclou Girona la tecnologia (apps, xarxes socials…) a Sant Narcís?

La tecnologia ja forma part del dia a dia de la ciutat. Disposem d''una gran aplicació com és el Gironain, amb tota la informació de la ciutat, des dels horaris en temps real dels autobusos, els pàrquings, les activitats culturals, de turisme i des de fa pocs dies també audioguies pels museus municipals. D''altra banda, les xarxes també han passat a ser un element clau per a la informació i dinamització de les festes. Als perfils oficials s''hi pot anar trobar tota la informació i seguint l''actualitat, i s''han preparat, com cada any, diversos concursos a través de plataformes com Twitter o Instagram per fomentar la participació i mostrar, entre tots, la ciutat al món.

Vostè segueix molt l''evolució de les noves tecnologies en comunicació i el canvi social i cultural que representen. A més té perfil a Twitter i Facebook… Com l''ajuda a relacionar-se amb els ciutadans. I especialment durant les festes?

Les xarxes et permeten l''expressió immediata, copsar el sentiment del moment, tenir l''orella parada constantment, les 24 hores. Això et permet tenir una fotografia molt actualitzada del que passa, del que es necessita i el que es reclama. Els dies són curts per a tanta feina, i les xarxes et permeten escoltar o intercanviar opinions a qualsevol hora, i aquest és un element molt potent que tenim present i l''utilitzem.

Els gironins coneixen prou bé la seva festa major de tardor, però què els diria a aquells que no la coneixen per què vinguin a Girona per Sant Narcís?

Que vinguin sense reserves o idees preconcebudes. Tot el que els i hagin pogut explicar, encara que sigui per bé, no s''hi acosta ni de lluny. Les Fires de Sant Narcís no es poden descriure amb paraules, ni tan sols amb imatges. És una sensació que s''ha de respirar, viure i palpar. Als qui no han vingut mai els aconsello que reservin un dia o dos per gaudir d''una experiència única. Però aviso que enganxa: qui ve una vegada torna cada any!

Què signifiquen per vostè les fires de Sant Narcís?

Personalment és un moment emotiu. Ho era abans de ser alcalde i ara ho visc amb més força. Però sobretot és un moment per estar i gaudir de la família i els amics, sobretot aquells que veus menys sovint del que t''agradaria. Les Fires de Sant Narcís també són això: un moment de retrobament.

Quin és el seu desig per aquest Sant Narcís?

Que la ciutadania les visqui desacomplexadament, amb esperit d''alta festivitat. Són dies de festa per gaudir de la gent, la ciutat i totes les activitats que hi hauran arreu. Que la visquin amb intensitat per agafar energies per encara noves etapes que ens portaran molts reptes com a ciutat i com a país.