22/10/15

Entrevista a La Vanguardia. Fires de Sant Narcís 2015

- Què suposen les Festes de Girona per a la ciutat?

Les Fires de Sant Narcís són l''època més entranyable de l''any per Girona, un moment en què els gironins es fan seva la ciutat, gaudint de cada racó, de cada activitat, de cada trobada, reforçant la xarxa cívica i social de la ciutat, i exercint, alhora, d''ambaixadors amb els amics, familiars i companys que ens visiten durant la nostra festa major. El fet d''anar a Fires representa un moment d''unió de generacions i territoris, una tradició que fa anys que es manté i que fa que la ciutat mostri més que en cap altre temps de l''any el seu paper de capital de les comarques gironines.

- L''edició del 2015 presenta novetats? Ens pot avançar quines?

Més que novetats destacades, el que presenta aquesta edició és la consolidació de noves propostes d''edicions anteriors, fet que significa que el nou model de Fires que hem implantat ha tingut molt bona acollida entre els gironins. Tot i això, cada any busquem sorprendre i aquest any es podrà gaudir d''un nou escenari musical, del qual parlaré més endavant, i per primer cop d''una cursa i un taller de rutlles. Aquesta serà, de ben segur, un de les activitats més divertides per viure amb la família, tant per jugar amb els fills com per recordar els moments viscuts amb aquest joc tradicional.
Aquest any, a més, hem volgut que les Fires siguin un aparador per als creadors culturals del territori i durant les festes es podran veure fins a quatre projectes guanyadors de les beques Kreas del 2014 i del 2015, un dels quals, Open Door de Pere Hosta, amenitzarà la Rambla amb un espectacle de circ de carrer el dia de Sant Narcís.

- La musica jugarà un paper fonamental. Quin repte s''han marcat en aquest sentit?

L''aposta per una programació musical de qualitat seguirà sent, igual que en aquests últims anys, un dels pilars de l''oferta de les Fires de Sant Narcís d''aquest 2015. Després d''aconseguir el guardó de millor programació de festa major de Catalunya als premis ARC del 2014, els premis de la indústria musical del directe al nostre país, l''exigència d''aquest any encara és més gran, però això no ens espanta. Hem ampliat el nombre de punts d''actuació musical incorporant un escenari a la plaça de Calvet i Rubalcaba, la popular plaça del Lleó, el primer cap de setmana i cada any seguirem apostant per la diversificació tant d''espais com d''estils musicals per fer de les Fires d''alguna manera també un festival musical que s''uneixi a la reconeguda marca Girona, Ciutat de Festivals.

- Quines propostes musicals destacaria?

Qualsevol dels seixanta concerts que tindran lloc aquests deu dies de festa major mereix ser destacat. Com sempre, l''esplanada de La Copa seguirà sent el gran escenari d''aquests dies, on passaran artistes de prestigi nacional i internacional com Rosendo, La Pegatina, Els Catarres o Molotov Jukebox. Mereix una menció destacada l''oferta que aquest any, per segon cop, ens ofereix la col·laboració amb l''escola de música electrònica EUMES el dia 29 d''octubre. Després de portar el prestigiós DJ Jeff Mills el 2014, aquest any podríem dir que fins i tot s''ha superat aquesta fita, ja que passaran per Girona dos dels millors DJ de l''escena mundial actual: UMEK i Tiga. A més, l''escenari de Sant Feliu complementarà aquesta proposta amb l''actuació, a partir de les 21 h, dels DJ Cristian Varela, Uner i el gironí Dosem.

Precisament l''escenari de Sant Feliu acollirà propostes en un format més reduït i per on passaran noms de prestigi del panorama musical català com els de Pau Vallvé, Bremen amb el seu nou disc o Feliu Ventura amb l''espectacle d''homenatge a Ovidi Montllor. En una línia musical semblant a la proposta de Sant Feliu, aquest any estrenarem l''escenari de la plaça de Calvet i Rubalcaba, en un espai més cèntric de la ciutat, en una proposta dissenyada per la revista Enderrock sota el nom de Girona Districte Musical. Deu grups catalans prometedors, com Bonobos, Trau o Montreal 76, passaran per aquest espai el primer cap de setmana de Fires a partir de les set de la tarda.

La proposta de balls d''envelat amb orquestra a la plaça de Miquel de Palol, on es podrà veure l''actuació de l''Orquestra Plateria en la seva gira de comiat; les actuacions musicals de l''Auditori, on es podrà escoltar el nou treball de la cantant israeliana Noa, o l''oferta familiar de La Copeta completaran aquesta programació musical apta per a tots els públics i gustos.

- El pregoner d''aquest any és un conegut periodista. Quines virtuts té per haver estat l''escollit?

Tal com vaig dir en el moment que vam anunciar el pregoner, en Jordi Bosch i Molinet és un gironí que des de totes les responsabilitats que ha ocupat ha treballat sempre per Girona i ha exercit sempre de gironí. Tant en la seva presència als mitjans de comunicació com al capdavant d''una multinacional de la comunicació i l''entreteniment, que actualment presidex, en Jordi Bosch sempre ha compatibilitzat les seves responsabilitats amb la defensa dels interessos de Girona.

- Parlin''s del cartell d''aquest any.

El d''aquest any és un cartell molt divertit i que pot donar molt de joc a les famílies per l''element generacional que representa: un dels primers videojocs, el de marcianets. Aquell videojoc va significar el debut als jocs digitals de tota una generació i aquest cartell és, d''alguna manera, una picada d''ullet als que ja no som tan joves però que encara podem gaudir, i molt, de la festa major de la nostra ciutat. La imatge d''aquest any, com deia, servirà, a més, de fil conductor entre generacions perquè permetrà que els pares o els tiets expliquin als més menuts l''inici del que per ells ara és una realitat diària.

- Quin és el paper del ciutadà en aquestes festes?

El ciutadà ha de gaudir de les festes perquè en són els protagonistes. És el seu únic deure aquests dies. És el moment de l''any més especial per als gironins, amb una programació d''activitats única feta i pensada perquè els gironins en gaudeixin i alhora en facin gaudir, transmetent l''entusiasme als veïns, amics, familiars i coneguts que trobaran aquests dies.

- i de les noves tecnologies i les xarxes socials?

Doncs que tinguin el paper que tenen tot l''any, no només per les Fires de Sant Narcís, ja que són un element cabdal en la nostra forma d''entendre l''administració i el bon govern. Els ciutadans podran tenir de manera actualitzada tota la informació sobre les Fires a través dels perfils de Twitter, Facebook i Instagram de l''Ajuntament amb l''etiqueta #firesgirona, gràcies a la qual també podran participar a diferents concursos per fer les fires més participatives. A més, com ha vingut sent habitual els últims anys, també a través de l''aplicació municipal Girona In, tothom qui ho desitgi podrà tenir al seu mòbil o tauleta, de manera gratuïta, informació en temps real tant de les activitats que s''estan portant a terme a la ciutat en aquell moment com dels horaris dels autobusos o les places d''aparcament disponibles al centre de la ciutat. Enguany es farà una nova edició de la revista digital "Fires de Girona" que, com a novetat, es podrà descarregar des dels telèfons intel·ligents a més de tauletes.

- Les festes volen ser per tothom, tant jovent, com famílies, gent gran. Quins actes han pensat per tant diferent grup de persones?

Les Fires compten amb una programació de més de 200 activitats durant deu dies. Això significa que tothom hi pot trobar alguna cosa que s''adigui als seus gustos i interessos. Des de les fires d''artesania al carrer als concerts i espectacles, passant per les curses de muntanya o els actes populars, les Fires proposen una oferta intergeneracional i diversa que permet que qualsevol persona s''hi senti còmoda. La implicació d''entitats i empreses de la ciutat, del nostre teixit social, contribueix també a crear aquest mosaic on cadascú troba el seu lloc. I aquest és el nostre objectiu, que siguin les festes de tots i cadascun dels gironins i que, alhora i d''aquesta manera, la programació actuï també com a pol d''atracció per als visitants.

- Què li diria a algú que mai ha estat a les Fires de Sant Narcís perquè s''animi a visitar-les?

Simplement que vingui i que passegi per la ciutat qualsevol dels dies que van des del 23 d''octubre fins a l''1 de novembre d''aquest any. Els arguments per quedar-se els trobarà a la calidesa de cada mirada i de cada somriure dels gironins, contents i orgullosos d''unes Fires que són la festa major de tardor de Catalunya. I precisament la gràcia de les nostres Fires és aquesta: arriben quan el dia ja no és tan llarg, quan es fa fosc abans i quan comença a fer fred, però la gent conquereix el carrer igual perquè la ciutat vibra i hi ha un ambient màgic, un sentiment que es contagia. Durant deu dies es concentra, més que en cap altre moment de l''any, l''experiència de Girona, la ciutat que emociona i on es pot viure tot.

- Finalment, què espera de les festes d''aquest any?

Que siguin, com sempre, un model de civilitat, convivència i il·lusió i que generin, en cadascuna de les persones que visquin les festes, les ganes d''explicar el que han fet aquests dies en una ciutat encantadora, si pot ser encara més per Fires. Desitjo de tot cor que siguin uns dies de festa en el significat més ple de la paraula, amb la solemnitat de celebració d''un esdeveniment memorable per a tots els gironins. Visca les Fires de Sant Narcís i visca Girona!