03/11/15

Pròleg pels 35 anys de l'Institut Narcís Xifra

Poder escriure aquestes línies en aquesta publicació és, per a mi, un verdader honor. Estic convençut que per a tots els gironins és un orgull que a la ciutat hi hagi centres educatius de prestigi i excel·lència com l'Institut Narcís Xifra, en els quals es formen ciutadans amb valors i actituds positives que contribuiran a construir la societat gironina dels propers anys.

Els temps han canviat molt des d'aquell 1979 en què naixia a Girona un centre a la riba dreta del riu Ter, entre els barris de Pont Major i de Pedret, dedicat inicialment de manera íntegra a la formació professional, que un any després es va convertir en el Narcís Xifra. Sempre amatent als canvis de la ciutat i del país i a les necessitats de l'entorn, el Narcís Xifra va passar a incloure també els estudis d'ESO i Batxillerat a partir del curs 1996-1997, sense deixar de banda, però, la docència professionalitzadora que ha exercit de manera magistral tots aquests anys, fent de pont cap al món laboral per a milers de joves gironins.

Si fem una ullada al projecte i a l'estratègia de centre, als valors que hi destaquen, veurem que el nom de Narcís Xifra no és casual. Narcís Xifra i Masmitjà va ser un enginyer industrial destacat de finals del segle XIX i principis del segle XX, especialment en l'àmbit de les centrals elèctriques. Ell va liderar el procés d'instal·lació de la primera central elèctrica dels Països Catalans a Barcelona el 1873 i va aconseguir que Girona fos capdavantera a l'Estat espanyol pel que fa a instal·lació d'enllumenat elèctric públic el 1886.

El Narcís Xifra -el centre- és punter també en atributs com la innovació, la qualitat, la defensa dels valors democràtics i el sentiment europeu i pioner a la nostra ciutat en la introducció de la tecnologia a les aules. El Xifra, tal com s'anomena popularment, ha demostrat durant aquests 35 anys que no viu aïllat de la realitat més enllà de les aules i ha llegit, ha comprès i s'ha adaptat de manera admirable als canvis que ha sofert la nostra societat. Els projectes d'intercanvi d'alumnat amb altres països, la consolidació de les aules virtuals com a mètode pedagògic, el programa de projecció dels estudiants del centre cap al món professional amb convenis de formació professional dual, el foment de l'emprenedoria, la certificació de qualitat basada una norma ISO o la promoció de l'orientació educativa basada en les tutories en són exemples clars.

Per tot això, només em queda felicitar-vos, no només per haver arribat als 35 anys de vida sinó per arribar-hi de la manera com ho heu fet. Des de l'Ajuntament de Girona, ens teniu i ens tindreu al vostre costat sempre que ho necessiteu perquè pugueu celebrar molts anys més.

Moltes felicitats!

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona