03/11/15

Pròleg pels 40 anys del Centre Associat UNED Girona

El 1975 va ser un any important. Aquell curs s''iniciava a Girona una nova metodologia d''estudi que va permetre que, per primer cop, es pogués cursar una llicenciatura des de la ciutat i va facilitar l''accés a una carrera a centenars de gironins que, per motius familiars o laborals, no es podien desplaçar fins a Barcelona. Avui, 40 anys després, malgrat que el centre associat de la UNED a Girona ja no estigui a la ciutat, el seguim sentint molt a prop.

El sentim a prop perquè compartim els principis de l''educació a distància. Perquè el foment de l''accessibilitat a l''ensenyament per a aquelles persones amb alguna discapacitat i l''aprenentatge al llarg de la vida són dos aspectes amb els quals des de l''Ajuntament de Girona ens sentim plenament identificats perquè formen part del nostre model de ciutat. Perquè creiem en l''educació com a eina integradora i com a mecanisme de qualitat social i democràtica de qualsevol ciutat i país.

La formació que va iniciar de manera innovadora la UNED el 1972 -tres anys després ja es van implantar a Girona-, i a la qual després es van afegir l''IOC, la UOC i actualment pràcticament la totalitat de les universitats catalanes, va representar en el seu moment una aposta clara i valenta de futur. Actualment és difícil d''imaginar la realitat universitària al nostre país sense pensar en la possibilitat de cursar graus, postgraus i mestratges a distància però llavors, fa 40 anys, era una proposta de risc. Els alumnes, en aquell moment, no disposaven d''un ordinador per seguir les classes i aquestes es feien a través de la ràdio o de gravacions audiovisuals.

El centre de Girona té seu en quatre municipis de la demarcació -Ripoll, Olot, Figueres i Palafrugell- i des del 2008 forma part de l''anomenat Campus del Nord-Est de la UNED, juntament amb els centres de Barcelona, Cervera, Tortosa, la Seu d''Urgell i les Illes Balears. Aquests dos fets demostren un cop més la capacitat d''entendre les necessitats dels estudiants i del territori d''un sistema educatiu flexible, globalitzat i adaptat als nous temps.


Abans d''acabar voldria fer un agraïment a la Diputació de Girona i a tots els que van fer possible, aquell 1975, que la ciutat s''obrís al món i s''instal·lés al cor de Girona -primer a la pujada de Sant Domènec, després a la Gran Via de Jaume I i finalment al carrer de Sant Josep- el centre associat gironí de la UNED.

A tots ells, moltes gràcies i per molts anys!

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona