25/08/15

Pròleg de la Festa Major del barri de Palau

Benvolguts conciutadans de Palau, és un plaer poder-vos escriure unes paraules amb motiu de vostra festa major. Aquest espai em permet fer-vos arribar algunes reflexions tant del barri com del conjunt de la ciutat i desgranar-vos algunes de les accions a les quals ens comprometem pels propers anys.

Fa poques setmanes Girona ha obert una nova etapa de la seva història: la consolidació d'un canvi en la forma de governar a la ciutat. Al llarg dels últims quatre anys ens hem esforçat per escoltar tothom, a títol individual o com a membre d'un col·lectiu, així com hem procurat obrir i acostar l'administració als ciutadans, fent desaparèixer les velles barreres existents i implantant un nou concepte de democràcia directa i participativa. D'entre les moltes coses que s'han implementat, els pressupostos participats de barri son una eina potent d'ús ciutadà, la qual volem millorar per incrementar-ne la participació i obtenir-ne uns bons resultats.

Es tracta, en definitiva, de construir plegats una ciutat per a tothom, que no deixi enrere a ningú, que se senti orgullosa dels seu llegat i que tingui molt clar quines són les línies d'acció a seguir per esdevenir un referent nacional i internacional; no només pel seu potencial turístic, gastronòmic, esportiu o cultural, sinó també com un model de ciutat on la participació directa és un fet habitual, on la comunicació entre ciutadà i administració és bidireccional, on la transparència forma part de la seva base estructural i la ciutadania té garantits tots els seus drets bàsics.

L'activitat del barri ha crescut molt els darrers anys i el Centre Cívic del Pla de Palau s'ha anat quedant petit. Per això, junt amb el fet que ja funciona a ple rendiment la nova Biblioteca Carles Raola, es va decidir traslladar l'actual Biblioteca Ernest Lluch a la Casa de Cultura i aprofitar l'espai que deixarà per ampliar el centre cívic. Aquest canvi serà un gran avenç per al barri i la ciutat: d'una banda, Girona no deixa de tenir una biblioteca al centre, i el barri guanya un centre cívic de primera categoria adequat a les seves necessitats. Tant bon punt finalitzin els treballs arqueològics a la Casa de Cultura, podrem començar-hi a treballar.

Vull dedicar les últimes paraules per agrair la tasca de l'Associació de Veïns, no només la que porten a terme per la festa major, sinó especialment la que fan al llarg de l'any. Desitjo que aquesta sigui novament una gran festa i que la gaudim amb la millor companyia.

Bona festa major!

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona