19/02/15

Pròleg "Girona Districte Musical"

La ciutat de Girona ha experimentat en els últims tres anys un canvi radical en la seva aposta per la cultura, pel foment de nous talents i per atreure turisme cultural d'arreu del país i d'Europa gràcies a una programació de primer nivell al llarg de l'any. Hem passat de perifèria a capital en molt poc temps, i no ho diem nosaltres, sinó els esdeveniments cabdals de país com són els Premis Enderrock o projectes tecnològics de referència com la Catosfera que ara se celebren a Girona.

Vàrem presentar-nos fa tres anys amb una idea bàsica, efímera i delicada: posar Girona de moda. Aquella màxima que semblava esvair-se només de pronunciar-la s'ha acabat assolint i els resultats es comencen a veure per si sols. Però aquesta satisfacció no és mai completa, i és aquest esperit crític el que ens fa voler treballar més i millor per obtenir definitivament no només la capitalitat cultural del país sinó per esdevenir referents al sud d'Europa. És per això que hem creat iniciatives pioneres com el Club Girona Cultura, el segell Girona Ciutat de Festivals o Carrers de Música. Però tots aquests productes no són altra cosa que la consecució d'una idea primigènia: la de transgredir radicalment les idees preconcebudes en la política i situar la cultura estratègicament al centre de les nostres accions i no com un simple divertimento per a la ciutadania.

Girona Districte musical és un nou pas dins d'aquesta estratègia. Obrim nova etapa perquè ja no hem de centrar tants esforços a situar-nos com a referents sinó a consolidar aquesta situació de privilegi que ens hem guanyat. Òbviament, una peça fonamental és la música i especialment el fet d'apropar-la a peu de carrer, i innovar també en la interacció entre artistes i ciutadania per crear nous diàlegs.

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona