19/02/15

Pròleg de "Girona, la porta dels Apòstols"

La història de la ciutat de Girona, i la de Catalunya en el seu conjunt, ha estat marcada per una elevada producció arquitectònica quasi única a Europa. La ciutat és història viva gràcies a l'immens patrimoni que s'ha pogut preservar, testimoni mut de l'esdevenir dels segles, de la transformació de la societat, dels seus costums i especialment dels seus conflictes.

El visitant observador pot copsar el pas dels segles en l'arquitectura dels principals monuments de Girona, que varen patir directament els efectes bèl·lics, però també els seus derivats, com les interrupcions i la falta de liquiditat per continuar les construccions. Aquests fets han marcat la majoria d'edificacions i han creat unes estructures que no només són patrimoni sinó també mostres històriques dels daltabaixos del país.

"Girona, la porta dels Apòstols" posa llum sobre un element cabdal de la catedral, amb informacions fefaents que fins aquest moment no havien passat de ser meres conjectures. Aquesta nova descoberta és gràcies a l'immens fons del CRDI i la feina d'investigació que s'hi duu a terme; una mostra més de la importància d'aquest arxiu i de la tasca que realitza per al conjunt de la ciutat, aportant estudis detallats i contrastats sobre fets de la nostra història que cal conèixer i divulgar entre les futures generacions.


Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona