05/12/14

Pròleg del llibret "Ciutat de Festivals" [2014]

Benvolgut conciutadà,

Us presentem la tercera edició del llibret Girona Ciutat de Festivals, una mostra de la proposta cultural més completa i ambiciosa de les últimes dècades a Catalunya. Aquí hi trobaràs quelcom que va més enllà de la cultura, un producte d'altíssima qualitat que pretén continuar trencant arquetips i dotar Girona d'un instrument diferencial que ens permeti competir a nivell internacional.

La marca Ciutat de Festivals és la consolidació d'una idea que ha esdevingut icona de la ciutat gràcies a l'esforç coordinat dels diferents agents públics, privats i d'entitats de la ciutat que, en molt poc temps, han aconseguit que Girona es posicioni i es projecti com a capital cultural del país. Festivals com Temporada Alta, Strenes, Nits de Clàssica o el Festival de Mapping, entre d'altres, ens han atorgat un punt privilegiat en l'oferta cultural del sud d'Europa.

Fa tres anys vàrem decidir que el futur es deia cultura. Avui la realitat ens confirma l'encert d'aquella aposta que, alhora, ens ha situat al capdavant de l'atracció turística més enllà de les nostres fronteres, perquè aquest projecte no s'ha basat només a agrupar festivals o programar grans espectacles. Aquesta marca és l'aposta per un nou model econòmic, per un nou turisme cultural desestacionalitzat que beneficia continuadament el conjunt de la ciutat i trenca amb els cicles turístics i econòmics. Una ciutat que decideix invertir en cultura és una ciutat que progressa, amb una societat més justa i avançada. Aquest és un fet altament rellevant perquè també implica un país més civilitzat i democràticament més madur. Avui iniciem un nou capítol d'aquest gran relat.

Aquest nou capítol s'emmarca també en la cerca constant de nous públics, aquells que encara no són consumidors habituals de cultura. És per això que hem creat el Club Girona Cultura el carnet del qual ha de facilitar l'accés de tothom als equipaments culturals, oferir descomptes i avantatges importants, i definir una difusió personalitzada. Aquesta iniciativa cultural ens ha de permetre conèixer d'una manera àgil els gustos, opinions i propostes per definir una programació cada vegada més concorde amb els seus interessos.

Art, literatura, música, dansa, teatre, tradició, videocreació, art de carrer... arreu del país la gent parla del que passa a Girona, perquè vàrem prendre la determinació de posar Girona de moda. Aquesta nova guia representa, doncs, l'inici d'una nova era cultural per a la ciutat que desitjo que construïm i gaudim tots plegats.

Que comenci l'espectacle!

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona