01/08/14

Pròleg dels 75 anys de Manaies de Girona

Podem imaginar una Girona sense Manaies? Crec que la pregunta que es respon per si sola. Els Manaies han forjat al llarg dels segles un vincle indestriable que els uneix amb la ciutat, un punt de referència, una porta amb un passat que es reivindica any rere any.

Des del govern municipal teníem un especial interès a commemorar el 75è aniversari dels Manaies de Girona. El 2014 passarà a la història per ser un any plegat de records històrics, com el de la Mancomunitat o el del 1714, i de reptes per al país, com el dret a decidir o la consulta del 9 de novembre. Però el 2015 és el seu any, o si més no, el seu nou any, tenint en compte que les primeres dades del seu origen són del 1751. En tot cas, és un any de celebració, de recordar aquelles persones que, tot i tenir al davant un escenari extremadament advers, com és la fi d'una guerra civil, varen esforçar-se per recuperar una tradició i dignificar-la sense perdre mai la il·lusió en un projecte engrescador.

La lectura d'aquest llibre és un viatge cap al passat la primera parada del qual és una Girona totalment diferent de la que vivim avui dia, i amb l'estació final encara per escriure, perquè en tenim per molts anys de Manaies. Hi ha gent que, erròniament, creu que la Confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona només es dedica a sortir un cop l'any, però res més lluny de la realitat. Des de fa 60 anys són també els responsables d'organitzar la Cavalcada de Reis i són també part indispensable d'altres grans esdeveniments de la ciutat, com Temps de Flors. Aquest fet demostra una vegada més la voluntat d'implicar-se en els afers de la ciutat, d'esdevenir útils, no al consistori, sinó per als veïns i veïnes de Girona.

Els Manaies representen una tradició que ens remet a valors i actituds que els temps difícils que vivim fan encara més importants. Les tradicions ens mostren la història d'una terra, d'un col·lectiu que s'ha anat unint al llarg dels temps fins a esdevenir un poble a través de vivències. Els catalans tenim la sort de tenir-ne un vast patrimoni, mostra indiscutible d'una història mil·lenària i de la fermesa d'un poble per mantenir vives les seves tradicions més nostrades.

I ha sigut gràcies a la voluntat de la nostra societat, veritable guardiana i difusora, que després de tants segles els Manaies no només no han desaparegut sinó que estan més vius que mai: no són pocs els que volen entrar per formar part d'un col·lectiu que representa la il·lusió, la tenacitat, la germanor i el compromís. I això diu molt del que són i representen.

Us convido a fer una lectura profunda i acurada del llibre que teniu a les mans; de ben segur hi trobareu molts detalls que desconeixeu i que ens apropen una mica més a conèixer la nostra ciutat i també a nosaltres mateixos. Vull aprofitar les últimes línies per expressar-los la meva felicitació, com a alcalde i com a gironí, per aquests 75 anys i especialment per tot el que han fet i continuen fent per Girona. Ens en sentim orgullosos.

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona