14/06/14

Pròleg del Congres de Patrimoni Documental

Girona té segurament un dels millors arxius del món. No és orgull de gironí portat a l'extrem, sinó la constatació d'una realitat: els fons documentals són d'una qualitat històrica i patrimonial indubtable, i la seva conservació i tractament són font d'estudi. El fet que aquest any acollim el Congrés d'Arxius i Indústries Culturals és una mostra de la rellevància mundial que s'ha assolit, i no són pocs els que han convidat els responsables a explicar el model gironí.

En una terra mil·lenària, cruïlla de diversitat política, cultural i lingüística, amb un patrimoni històric potentíssim, no és d'estranyar que hom es vulgui endinsar en la nostra història. Recentment la UNESCO va premiar precisament la bona direcció dels nostres arxius en inscriure el Llibre del Sindicat Remença (1448) al Registre de la Memòria del Món; un fet únic que hem d'aprofitar per a reclamar major atenció cap al patrimoni que custodiem i que té un valor incalculable.

La història és un patrimoni que ha d'estar a l'abast de tothom, és el nostre dret com a ciutadans, de la mateixa manera que conèixer-la és pràcticament una obligació per a poder prendre decisions sobre el futur de la ciutat i del país.

Acollim aquest congrés amb molta il·lusió i conscients de la seva importància. És per això que ens esforçarem a procurar que hom s'hi senti com a casa i alhora pugui descobrir una mica més de la nostra història, ja sigui en els documents o en els carrers de la nostra ciutat.

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona