15/05/14

Pròleg del llibre "Aportacions Catalanes Universals"

Des del primer moment que vam tenir coneixement del projecte d'edició d'aquest Llibre de les Aportacions Catalanes Universals, i davant l'oportunitat que se'ns brindava de ser-ne partícips, varem tenir molt clar que Girona hi havia de ser.

Darrere de moltes de les referències que conformen aquest llibre, hi ha moltes persones i esdeveniment vinculats amb Girona, i sabem que serà una bona eina per donar a conèixer les seves aportacions i el seu tarannà treballador i la seva capacitats per fer la feina ben feta. El fet que d'aquest llibre també se n'editi una versió en anglès, també permetrà internacionalitzar encara més l'important paper que molts catalans han tingut al llarg de la història.

Més enllà de la projecció internacional, aquest llibre també serà una eina molt útil per a que tothom pugui ampliar els nostres coneixements. La lectura d'aquestes pàgines provocarà que, quan sentim a parlar de l'Hospital Josep Trueta, de l'Escola Vedruna, o de la sala Xavier Montsalvatge de l'Auditori, per posar-ne només uns exemples, puguem relacionar, encara més, aquests noms amb tot el que han aportat a la humanitat. Això mateix passarà quan sentim els noms de carrers com Bonastruc de Porta, Francesc Eiximenis, Ramon Llull, Jacint Verdaguer, Narcís Monturiol, Josep Clarà, Aristides Maillol, Ramon Turró, Antoni Gaudí, Carles Riba, Salvador Dalí, Joan Maragall, Pau Casals, Josep Anselm Clavé, entre molts d'altres il·lustres personatges que es relacionen en aquest llibre i que donen nom als mes diversos equipaments i vies públiques de Girona i de tantes altres ciutats del país.

Aquest llibre també serà una bona eina per a reforçar la nostra autoestima com a catalans, ara que hem encarat el tram final del camí per recuperar la plena sobirania nacional. Podem estar convençuts que en un nou esdevenidor en llibertat, sense el desgast que representa per a molts catalans haver de destinar tants esforços a defensar la llengua i la cultura, tothom podrà centrar-se més en la seva feina i aquest país generarà encara més persones de referència en tots els àmbits.


Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona