24/11/14

Pròleg de "El pessebre gòtic"

Em plau molt poder escriure unes línies prèvies a una obra com El pessebre gòtic, l'obra per antonomàsia d'un gironí il·lustre com és Josep Tarrés. És un acte de reconeixement de l'Ajuntament de Girona al seu talent, de la mateixa manera que a l'any 2004 el consistori li atorgà la distinció de Ciutadania per la seva tasca de recuperació i projecció del passat de la ciutat i al seu continuat activisme cultural. Però l'edició d'aquest llibre és també un nou acte de foment de la cultura literària i artística amb segell gironí, que des d'un principi ens vàrem comprometre a protegir, ampliar i divulgar.

Aquest és un text que captiva el lector i l'espectador en un entramat d'històries, d'imaginació sense límits, que provoca un submergiment cap a allò desconegut; un viatge al passat més esplendorós de la Catalunya medieval en un marc incomparable com era la Girona en el seu moment de màxim esplendor intel·lectual. Pàgina rere pàgina, hom es pot delectar amb cada paraula, amb cada descripció, amb cada vers; un esforç titànic bellament editat amb l'objectiu de fer-nos entendre i, sobretot, descobrir un llegat que ara ens esforcem per preservar i ensenyar a les futures generacions.

Història, art i religió són els pilars d'aquesta magnífica obra que ajudarà, sense cap mena de dubte, a ampliar les fronteres de l'imaginari col·lectiu, a entendre tradicions que enguany encara celebrem i que tenen les seves arrels en les pàgines que vénen a continuació. És un viatge, o millor dit, un passeig tranquil, pausat, per uns moments vitals i que rememoren una altra història, molt més antiga, sobre el naixement de Jesús a Betlem.

Arreu d'Europa, Girona era coneguda en aquella època com la ciutat sobre els arcs, un centre de cultura, literatura, música, arquitectura, filosofia, medicina... una època de gran esplendor que va desaparèixer amb els anys i que només gràcies a homes i dones conscients de la importància de la història, avui podem conèixer i estudiar. Tenim una ciutat mil·lenària que ho ha viscut tot, de bo i de dolent, i que espera de nosaltres el mateix esforç que les persones que van viure llavors. Una passió i una determinació que intentem portar a terme basant-nos en el llegat que conservem i que, en la fina línia de la rigorosa historicitat i la fantasia desbordant, aquest llibre ens repassa.

Girona torna a ser ara una ciutat de rellevància europea: un referent cultural, musical, gastronòmic i tecnològic que aposta per combinar passat i futur per oferir un producte únic al continent i, alhora, millorar el nivell de vida de la ciutadania i fer-ne un lloc digne del seu passat.

Desitjo que aquesta sigui una obra estimada, estudiada i recordada, perquè el seu valor és tan gran com la ciutat que n'acull la seva edició.

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona