01/08/13

Pròleg Temporada Alta [2013]

A les portes de la tardor, una llum comença a brillar amb força a Girona. És un neguit, una data marcada a totes les agendes, una fita que ningú es vol perdre. Parlem, com no podia ser d'altra manera, d'una nova edició del Festival Temporada Alta. Més de dos dècades després, el festival es consolida i amplia objectius reivindicant el seu paper protagonista enmig d'una època difícil com l'actual.

Enguany, amb prop de 60 espectacles, 25 estrenes absolutes i més de 15 espectacles internacionals, Temporada Alta torna a superar-se malgrat les adversitats amb una aposta clara per la programació d'alt nivell i amb segell gironí.

La construcció de Girona com a capital cultural del sud d'Europa és un objectiu que ens vàrem marcar a l'agenda del govern des del primer dia. Volem que la ciutat es converteixi en sinònim de cultura d'alt nivell, d'innovació i d'excel·lència. Segurament no hi ha cap altre lloc al nostre país on en un espai tan concret i en un període tan definit hi passin tantes coses. I coses bones, excel·lents. Aquest és un fet diferencial i atractiu que treballem per consolidar.

Enguany, a més, cal sumar-hi el recent naixement de la Fundació "La Ciutat Invisible", magnífica iniciativa de la qual ens en podem felicitar, ja que la seva tasca, de ben segur, tindrà un paper destacat en la dinamització, consolidació i internacionalització de la nostra cultura i dels nostres creadors.

Aquesta aposta radical per la cultura no és ni improvisada ni capriciosa, és la feina de molts mesos i d'una reflexió que va més enllà del món cultural: és l'eina que estem creant per dinamitzar la ciutat, per atraure gent i, en definitiva, procurar que Girona superi com més aviat millor l'actual situació de crisi que afecta al conjunt de la nostra societat. Tenim molt per oferir al món, i les dades demostren que no anem errats. Volem continuar apostant per aquest camí al punt mig entre la potenciació i arrelament cultural, i l'atracció turística com a motor econòmic.

És innegable que Temporada Alta és un gran actiu, i un aliat imprescindible. Vint i dues edicions permeten fer un balanç ràpid del que ha estat la seva aportació al paisatge cultural, social i econòmic de la nostra ciutat i del seu entorn. N'hem de fer una reivindicació agraïda i continuar conreant aquest camí.

Que gaudiu de l'espectacle i de la ciutat!

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona