26/04/13

Pròleg "La Faràndula. Cinc-cents anys d'imatgeria festiva a Girona"

Catalunya ha marcat al llarg de la història un profund arrelament de moltes tradicions orals i escrites. Sense anar més lluny, venim de celebrar fa pocs dies la gran Diada de Sant Jordi, patró de Catalunya, amb la tradició del llibre i la rosa coneguda i reconeguda arreu del món.

Les tradicions ens mostren la història d'una terra, d'un col·lectiu que s'ha anat unint al llarg dels temps fins a esdevenir un poble a través de vivències vestides de més o menys realitat. Els catalans tenim la sort de tenir-ne un bast patrimoni, mostra indiscutible d'una història mil·lenària i de la fermesa d'un poble per mantenir vives les seves tradicions més nostrades.

La ciutat de Girona forma part dels pilars d'aquesta tradició catalana, orgullosa de celebrar i compartir festivitats de país i, alhora, d'incentivar-ne i mantenir-ne de pròpies com ara Sant Narcís. I ha sigut gràcies a la voluntat de la nostra societat, veritable guardià i difusor, que després de tants segles no només no hagin desaparegut, sinó que estiguin més vives que mai. Voluntat, compromís, il·lusió, determinació, esperit de superació..., la història de la faràndula és també la del voluntariat i l'associacionisme català, que amb el seu compromís desinteressat han aconseguit mantenir vives les tradicions i les han anat enfortint, així com el seu teixit associatiu.

Aquest llibre que us convido a gaudir amb una lectura detinguda, parla precisament de tot això, de la nostra història com a ciutat i com a país a través de la faràndula, que ha esdevingut un llibre obert sobre les nostres arrels i alhora un mirall dels canvis socials que hem experimentat al llarg dels darrers segles.

Vull aprofitar aquestes últimes línies per felicitar en Nuxu Perpinyà i en Ramon Grau per aquest magnífic regal que teniu entre les mans, i també la Fal·lera Gironina, pel seu gran passat de més de 500 anys, i per un futur prometedor del qual tots els gironins i gironines ens sentim orgullosos.

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona