23/02/12

Salutació del programa de Setmana Santa [2012]

Tinc el goig de saludar per primera vegada, com a alcalde de Girona, el programa oficial de la Setmana Santa d'enguany que, amb aquest motiu, edita la Junta de Confraries, i voldria començar amb un doble agraïment.

El primer, per a tots els ciutadans de Girona que, de generació en generació, han protagonitzat i han contribuït a recuperar i a mantenir viva una de les tradicions més característiques i més antigues de la ciutat. El segon, sens dubte, ha de ser per a la Junta de Confraries que, des de l'any 1946, assumeix la responsabilitat d'organitzar acuradament i coordinar els diversos esdeveniments que componen el programa d'actes.

Des de fa centenars d'anys, uns i altres han posat al servei de la col·lectivitat les seves motivacions i energies més personals, i amb un sentiment d'il·lusió compartida, han aconseguit fer arribar fins als nostres dies un llegat riquíssim i molt peculiar que, amb decadències i revifalles, segons les vicissituds de caire religiós, social, històric i econòmic de cada època, és part indiscutible de la nostra referència patrimonial comuna.

L'acte culminant, el que genera més expectació i el que és considerat com el més antic ja que tindria els seus orígens en una tradició documentada des de l'any 1566, és la Processó del Sant Enterrament, que té lloc la nit del Divendres Sant. Són dies en els quals les llambordes, les velles pedres i els edificis del Barri Vell de Girona es converteixen en un escenari monumental que, amb la solemnitat de la Setmana Santa, adquireixen una aparença encara més imponent que mai. Aquí hi transcorren les tradicionals manifestacions de devoció popular que, tot i venir de lluny i haver suportat els efectes de l'exposició pública, han superat el pas del temps i han evolucionat cap a una síntesi respectuosa que oscil·la entre la religiositat intrínseca i la tradició, la cultura i l'atractiu turístic.

Girona està orgullosa del prestigi i la riquesa d'aquest element cultural, espiritual, sociològic i patrimonial de primer ordre. I per respecte al nostre passat, al valor històric, artístic i sentimental que conté mereix l'impuls i la protecció responsable de la societat. Us convido a ser-ne partícips.

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona