05/03/15

Pròleg de 'Girona, la processó de Setmana Santa'

Les tradicions són la mostra vivent de la història d'un territori i de la seva societat. Un record de períodes que, si no fos per aquestes tradicions, memòria visual de la seva gent, haurien caigut en el profund oblit del passar de les generacions. Per sort, són molts els que s'han esforçat, malgrat les penúries i dificultats del moment, per preservar costums arrelats; un fet que s'ha d'agrair ara i sempre perquè ens permet fer ara un estudi acurat.

La processó de Setmana Santa és, sens dubte, una de les tradicions més nostrades. Ha patit alts i baixos al llarg dels anys, fidel mirall dels temps convulsos que el nostre país ha patit fins no fa gaires anys. La Setmana Santa representa el punt d'inflexió de l'any, el parèntesi de la voràgine del dia a dia, un espai de retrobament familiar però sobretot espiritual, de recordar-nos com de petits som realment. La processó és el punt culminant d'aquest retrobament, un acte públic de fervor de molta gent que any rere any omplen els carrers de la ciutat. Amb els anys, aquest esdeveniment també ha passat a ser una atracció per als turistes, un fet gens sorprenent perquè s'ha sabut conservar molt fidelment les representacions originals i també pel marc incomparable que ofereix la nostra ciutat.

Les imatges d'aquest llibre, d'una gran qualitat, van aconseguir retratar instants vitals d'aquesta tradició i, sobretot, captar els sentiments que hi ha rere de les imatges que surten en processó i les passions espirituals que senten tots aquells que hi participen de forma desinteressada any rere any. Desitjo que hom pugui gaudir d'aquesta gran obra i que esdevingui una peça més de l'engranatge de la memòria històrica de la ciutat i dels seus ciutadans.

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona