15/06/15

Revista 'Revue Sud Est': Entrevista a Carles Puigdemont

Pregunta: Quina estratègia va a adoptar per desenvolupar amb eficàcia el turisme en la seva àrea (patrimoni, gastronomia ...)?

Resposta: Des de l'inici de la legislatura varem tenir molt clar que Girona tenia un potencial molt fort que s'estava desaprofitant. El que hem fet ha sigut agafar tots els actius que ja tenia la ciutat i activar-los, apostant principalment per la cultura, i per fer d'aquesta un nou pol d'atracció turístic i un motor econòmic de la ciutat. Però també hem aplicat una aposta decidida i desacomplexada invertint en comunicació per arribar dins i fora del país, i creant productes únics amb l'estreta col·laboració del sector privat.


Pregunta: A la data, l'aeroport de Girona (actualment a la pèrdua de la capacitat) atrau molts turistes que decideixin passar les seves vacances a la costa. Com capturar l'interès dels turistes a la seva ciutat? Vostè sap les causes exactes que han deprimit l'aeroport? Com revitalitzar aeroport d'assistència?

Resposta: En realitat, el que atrau turistes no és l'aeroport sinó el producte que hi ha al darrere. Les causes de la davallada del nombre de passatgers a l'aeroport de Girona són vàries, però les més importants són el fet que l'aeroport del Prat va obir la porta a les low cost i que el tren d'alta velocitat ha fet que la distància entre Barcelona i Girona sigui de només 38 minuts.

D'altra banda, l'interès del turista s'aconsegueix creant productes propis d'alta qualitat, indeslocalitzables, desestacionalitzats, oferint una experiència única que provoqui que, quan tornin a casa, no deixin de recomanar a amics i familiars que no es poden permetre el luxe de no visitar la nostra ciutat.


Pregunta: Hi ha algun canvi entre la ciutat de Girona i la ciutat de Perpinyà? Si és així, en quin sentit? Serà cert col·laboració en aquestes dues ciutats del Sud?

Resposta: És cert que des del 2011 hem obert una nova etapa de relacions, no només amb Perpinyà, sinó amb tota la Catalunya nord. Ja sigui a través de la ruta Pirinexus, de les beques Bruguera a Montpeller o els nous circuits turístics conjunts entre Girona i Perpinyà. Si ens unim com un sol actor, aquest nou arc econòmic que conforma Girona, Perpinyà, Nimes i Montpeller pot esdevenir tot un referent a Europa, i és per això que no hem d'aturar-nos ni un moment en la consecució d'aquest objectiu.


Pregunta: Quin és el nombre d'esdeveniments culturals organitzats per la ciutat de Girona en un any? ¿I quins són els més importants?

Resposta: A Girona tenim centenars d'actes culturals al llarg de l'any que abracen totes les disciplines: teatre, dansa, música, cinema... A mi m'agradaria destacar-ne un parell: el Festival Temporada Alta, el festival de Tardor de Catalunya i tot un referent europeu; i el Festival Internacional de Mapping, que amb només dues edicions ha atret multitud de persones i artistes amb ganes de fer videoprojeccions a les façanes de la ciutat.


Pregunta: Hi ha esdeveniments nacionals importants, fins i tot internacionals, com ara festivals (pel·lícules, música, dansa, teatre ...)?

Resposta: El patrimoni cultural de la ciutat és enorme, i tant si poden trobar festivals de petit format, com grans esdeveniments que ens posen en el punt de mira del continent, com Temps de Flors o la marca "Girona Ciutat de Festivals", que agrupa 21 festivals al llarg de tot l'any.


Pregunta: Quines són les accions o conducta principals, per al desenvolupament econòmic en 2020? La ciutat ja compta amb una bona indústria, quins són els seus arguments per atreure nous inversors?

Resposta: És cert que Girona té un gran teixit industrial, però som lluny de tocar sostre. Som pols d'atracció d'inversions perquè tenim capacitat per fer-ho: aeroport, tren d'alta velocitat, autopista, prop de la costa, parcs industrials amb bones prestacions, un Parc Científic de primera qualitat, una Universitat amb un gran nivell en investigació i patents... No hi ha millor ciutat per invertir que Girona!


Pregunta: Molt més fort que al nord de Catalunya, el desig d'independència a Catalunya Sud se sent cada vegada més. Per què vols una total independència? Quins són els problemes? Podria explicar?

Resposta: Catalunya viu ara mateix un dels moments més apassionants de la seva història. Una gran majoria de nosaltres hem arribat al punt de dir prou amb l'Estat, perquè no ens representa en cap sentit, menysté les nostres institucions, la nostra llengua, la nostra cultura, i ens trepitja a la primera oportunitat, ja sigui a través del BOE, de sentències del Tribunal Constitucional o aplicant un ofec econòmic sistemàtic i procurant no invertir els diners que per llei hauria d'invertir.

Després de dècades amb aquesta situació, agreujada els darrers 4 anys, els catalans hem dit que volem decidir lliure i democràticament el nostre futur a través del vot. Doncs que l'Estat no ens permet expressar-nos lliurement a través d'un referèndum, ho farem el proper 27 de setembre amb unes eleccions plebiscitàries que, si guanyem, ens acabaren portant a la independència de Catalunya amb poc més de 18 mesos. Des de Girona, com he dit moltes vegades, donarem suport al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat quan arribi el moment.