Albert Ballesta

Alcalde de Girona (2016)

22/01/16

Discurs d'investidura com a alcalde de Girona d'Albert Ballesta

Regidors i regidores, Conseller, President de la Diputació, Delegat del Govern, Parlamentaris, Alcaldes que ens acompanyen, Senyores i Senyors,

No entraré a respondre les seves intervencions, jo he estat escollit Alcalde, i per tant, el que faré a partir d'ara és començar a treballar per la ciutat, i a partir d'aquest treball ja se'n derivaran les valoracions oportunes.

Tot i que pugui semblar una obvietat, crec sincerament que correspon començar la meva intervenció assenyalant de nou la situació extraordinària que viu Girona pel fet que qui fins fa ben pocs dies era el seu alcalde, el Molt Honorable senyor Carles Puigdemont, hagi estat escollit President de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta situació extraordinària, imprevista i imprevisible, és la que ha motivat que s'hagi hagut d'escollir un nou alcalde per a la ciutat.

En bona lògica, puc entendre la sorpresa que ha creat la situació - fins i tot la perplexitat -, però el fet que jo hagi estat la persona proposada per ocupar l'alcaldia de Girona respon només a aquesta excepcionalitat del moment.

El Projecte encapçalat per Carles Puigdemont, del qual jo en formava part des del primer moment, més enllà del número, va ser el que va obtenir el suport majoritari de la ciutadania de Girona per governar. Això és el que s'ha fet. El que hem fet. I això és el que farem. Des de la màxima responsabilitat. I amb la ferma voluntat d'acomplir el mandat de la ciutadania.

Tenim una feina ingent perquè hi ha unes necessitats ingents, i aquest govern les ha concretades en el Pla de Mandat, aprovat pel 2015-2019, en què s'estableixen les nostres 10 prioritats, i mes 300 actuacions per millorar la ciutat, i, conseqüentment, la vida dels gironins i les gironines.

El desenvolupament d'aquest Pla de Mandat ha de ser la pedra de toc de les nostres actuacions i la nostra prioritat en el govern d'aquesta ciutat.

D'entre aquestes prioritats vull posar èmfasi, però, en la del foment de l'ocupació i l'activitat econòmica. Hem treballat, treballem i treballarem per a què els ciutadans es puguin guanyar la vida. Vull destacar en aquest sentit que la xifra d'aturats de finals del 2015 ja és més baixa que la del 2009, l'any en què els efectes de la greu crisi que hem patit i que encara patim es varen començar a disparar. No ens podem permetre cofoisme. Encara tenim 6160 persones que no tenen feina, i a ells han d'anar adreçats els nostres esforços per garantir la cohesió de tots els ciutadans.

També hem de portar a terme plans de dinamització econòmica, especialment als barris, que permetin anar integrant i millorant la qualitat de vida dels seus ciutadans.

Com a conseqüència d'aquesta greu crisi hi ha molts ciutadans que han quedat en una situació de vulnerabilitat. Es per això que continuarem i aprofundint els nostres esforços en matèria d'habitatge, mesures contra la pobresa energètica, contra la pobresa infantil, ... atenció a les persones amb discapacitats ...

I aquestes actuacions que són vitals i bàsiques no han d'estar renyides amb d'altres, com les que s'han fet per posar Girona "de moda".

És una de les accions a què es va comprometre aquest govern, ja des de l'anterior mandat. Aquest és un objectiu que s'ha aconseguit en part. Però no en tenim prou. Continuarem treballant amb propostes ja vigents per consolidar la ciutat com a marca Turística i, alhora, capital de la cultura, de l'esport, l'educació, la pau, la cohesió social i la convivència.

Girona és una de les ciutats més boniques de Catalunya, amb un llegat patrimonial que la fa digna per a la promoció de la candidatura de Girona com a Patrimoni de la humanitat de la UNESCO. Candidatura que volem presentar també en aquest mandat.

Hem de continuar avançant Girona al segle XXI amb tot el que comporta el projecte Smart City, i l'aplicació de les noves tecnologies a la vida quotidiana de la ciutat.

Hem de fomentar la qualitat del medi ambient, del medi natural, i la sostenibilitat, fomentant un urbanisme adreçat a les persones, i impulsant la mobilitat sostenible. Que faci agradable la vida als ciutadans.

Aquest govern manifesta el seu ferm compromís amb el Projecte de ciutat Universitària i el Parc científic i tecnològic.

Aquest govern ha treballat molt per a la participació ciutadana, la transparència i la cogestió dels serveis. Però hem d'anar més lluny. Els ciutadans del segle XXI volen i tenen tot el dret de saber què fem amb els diners recaptats, com gestionem el serveis públics municipals.

Hem de tirar endavant tots aquests projectes i tots els que siguin necessaris per millorar en els serveis que l'Ajuntament presta a la ciutat i als seus ciutadans, que és a qui ens devem. Els qui tenim responsabilitats polítiques i tots els servidors públics.

Aquest Ajuntament té un excel·lent equip de treballadors públics, com s'ha demostrat al llarg dels anys. A aquests treballadors vull també dir-los que em tenen a la seva disposició. I els vull donar les gràcies. Per la feina que han fet fins ara i, per endavant, per la que faran.

A tots, regidors, treballadors públics, representants d'institucions, ciutadans, el que els vull dir és que vull ser l'alcalde de la quotidianitat.

Treballarem per excel·lir en els serveis que prestem de manera que els ciutadans de Girona, visquin on visquin, quan surtin al carrer se'l trobin net, amb enllumenat, en un entorn agradable, segur ... Perquè creguin que val la pena ser ciutadà de Girona.

I tot això ho hem de fer governant No des de la plaça del Vi, que també, sinó des dels carrers, les places, i sobretot els barris. Escoltant a la gent. Posant-los les màximes facilitats per que ens facin arribar les seves inquietuds, suggeriments, reclamacions ... Volem escoltar el batec de la ciutat en totes les seves dimensions.

I parlant de dimensions, si m'ho permeten, una breu referència a la nacional. En els moments excepcionals que viu el nostre país, Catalunya, i com a govern de la ciutat, volem manifestar el ferm compromís de Girona amb el nostre futur nacional, i per tant, al costat del Parlament, del Govern de Catalunya i del seu President.

Per poder fer tota aquesta feina, com he dit ingent, compto amb la confiança dels regidors de govern, però estenc la mà de manera molt sincera a tots els grups municipals a poder treballar per assumir aquest repte apassionant. Per millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans i que se sentin orgullosos de ser gironins.

Voldria acabar aquestes paraules dient-los que, tot i que ja porto molts anys vivint a Girona, vaig néixer a Figueres. I em sento molt vinculat al municipi de Cadaqués, també a l'Alt Empordà, poble de naixença d'un il·lustre gironí injustament assassinat per la barbàrie, Carles Rahola i Llorens. Quan a principis dels 80 la Diputació de Girona va imprimir una edició facsímil del seu llibre Breviari de ciutadania, el vaig devorar i em varen impactar els valors que transmetia. L'altre dia vaig anar a la magnifica biblioteca que porta el seu nom i vaig tornar-lo a llegir. Penso que ens manifesta uns valors que no hem de perdre mai. És per això que voldria acabar aquestes paraules amb una cita d'ell que diu:

Un poble ben administrat és un espill de civilització; la pau hi regna; els ciutadans s'hi senten joiosos. Aquests pobles mostren amb íntima satisfacció llurs avenços, i quan els deuen exclusivament al propi esforç, els estimen més i se'n senten més orgullosos.

Així és com vull que sigui Girona. Moltes gràcies.