Albert Ballesta

Alcalde de Girona (2016)

Presentació de la programació del Festival MOT 2016. Foto: © Ajuntament de Girona

Dimarts 1 de març de 2016

Presentació de la programació del Festival MOT 2016

Girona i Olot acullen una nova edició del festival, del 7 al 16 d'abril, que segueix apostant per la literatura de qualitat.

Del 7 al 16 d'abril, el MOT, amb el tema "Vides escrites. Escriure vides", explorarà els processos creatius que hi ha darrere les biografies literàries, unes vides novel·lades que abracen des de les vides rebels de John Banville fins a les bèsties de Mia Couto, passant pels impostors de Cercas i Barbal, els jos d'Amélie Nothomb, les muses de Cristina Masanés, els pares de Luis Landero, Vicenç Villatoro i Antonio Garriga Vela o les dones silencioses de Juan José Millás i Monika Zgustová.

Completen el programa una llarga llista de reconeguts autors, entre els quals també trobem David Foenkinos, Carlos Fonseca, Gonçalo M Tavares, Alicia Giménez Bartlett, Najat El Hachmi, Imma Monsó, Juan Tallón, Lluís Juste de Nin, Perico Pastor, Albert Forns, Jordi Puntí o Juan Antonio Masoliver Ródenas, entre d'altres.

A més dels diàlegs centrals amb el autors convidats, els dissabtes al matí podrem gaudir dels Ver-MOT, una combinació de conversa i lectura que a Girona ens endinsarà en les vides escrites de Picasso, amb Toni Orensanz, David Cirici, Antonio Garriga Vela i Josep Pastells, tots ells presentats per Toni Puntí, mentre que a Olot ens preguntarem per què tants escriptors han volgut escriure la vida d'un personatge tan emblemàtic com Jacint Verdaguer. Conduït per Xavier Albertí, hi participaran Andreu Carranza, Enric Casasses, Narcís Comadira i Miquel de Palol.

La programació també inclou espectacles escènics, com La petita història d'en Joseph, una lectura dramatitzada a càrrec de Cristina Cervià a partir d'un conte inèdit de Vicenç Pagès, que es podrà veure a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, i Ventura, amb David Planas i Meritxell Yanes, que transformarà Can Trincheria, a Olot, en un escenari de vida, o l'espectacle familiar Irakurriz, amb Shakti Olaizola, a la plaça del Teatre d'Olot. La presentació-concert Jo no hi era però me'n recordo, amb Quico Pi de la Serra i Joan Sala, director de l'editorial Comanegra, posarà punt i final a l'edició d'enguany del MOT a la Sala La Carbonera d'Olot.

La voluntat de complicitat amb les entitats i institucions de les dues ciutats, que també proposen activitats, se suma per arrodonir una programació que omple de paraules i pensament les dues setmanes. L'exposició "Vides miNÚScules", del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), la taula rodona "Joaquim Ruyra, literatura i sensació" que organitza la Càtedra Josep Pla de Literatura i Periodisme de la Universitat de Girona, o la presentació del llibre Les set caixes, de Dory Sontheimer a càrrec de la Biblioteca del Call. Institut d'Estudis Nahmànides, són alguns dels exemples de Girona, mentre que a Olot trobem les exposicions fotogràfiques "Variacions Camps", de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa i MOT, i "Paisatge, vida i literatura", de l'Observatori del Paisatge, l'Escola d'Art i MOT, o la iniciativa de bookcrossing Llibres abandonats, llibres retrobats que ha preparat la Biblioteca Marià Vayreda i MOT, entre d'altres.

També podem trobar per al públic familiar propostes com l'exposició "Vides apassionades: quin plaer!", el taller familiar Esculturant vida o el Concurs de narrativa Vides Escrites, Escriure Vides, per a infants i joves, organitzat per la biblioteca Carles Rahola de Girona, o l'exposició "Vides dibuixades", a Olot, entre altres iniciatives.

Organitzat conjuntament pels Ajuntament de Girona i d'Olot, el MOT te com seus respectives: a Girona, a la Biblioteca Carles Rahola (del 7 al 9 d'abril), i a Olot, a la sala La Carbonera (del 14 al 16 d'abril).

Els objectius del MOT són clars: aproximar els escriptors al públic lector, transmetre la idea que la literatura és important per al benestar de les persones, oferir una programació de qualitat a escala nacional i internacional, aplegar escriptors i experts i convertir Girona i Olot durant les dues setmanes d'abril en centres d'alta cultura literària i alhora molt pròxima al ciutadà.