Inici Participació Notícies dels grups municipals i del portal de transparència

Resum del Ple municipal ordinari del 24 d'octubre del 2017

dimecres 25 d'octubre de 2017

Ahir va tenir lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Girona la sessió plenària ordinària corresponent al mes d’octubre del 2017. L’alcaldessa, Marta Madrenas, va presidir el Ple i va donar el tret de sortida de la sessió. Un cop aprovades les actes anteriors, l’alcaldessa va exposar els informes de Presidència amb dades sobre el mercat laboral a la ciutat. Abans de passar al proper punt de l’ordre del dia, es va celebrar la presa de possessió del regidor d’ERC Miquel Poch Clara; es van aprovar les ratificacions, i es va procedir a les votacions dels diferents punts que s’havien portat a les comissions informatives prèvies.

En el marc de la Comissió Informativa d'Hisenda i Règim Interior es van debatre fins a 11 punts de l’ordre del dia, dos dels quals es van aprovar per unanimitat. Es tracta dels punts 5 (Denominació d'espais públics com la del Parc Núria Terés i la del Parc Camp de Bèlit) i 6 (Requerir a Pàrking Plaça Catalunya S.A. la inspecció dels ascensors que donen accés a l'aparcament soterrani). També s’hi inclou el punt 7, sobre la sol•licitud a Saba Aparcament Santa Caterina S.A. de canviar l'aval de la concessió de l'aparcament a Pl. Pompeu Fabra i Hospital, es va aprovar per 20 vots a favor (CiU, ERC, PSC, C’s i PP) i 4 abstencions (CUP). Pel que fa al punt 8 (Desestimar el recurs de la Universitat de Girona que deixa sense efecte la constitució d'un dret de superfície al sector Montilivi), aquest va obtenir 15 vots a favor (CiU, PSC, C’s i PP), 4 abstencions (ERC) i 4 en contra (CUP). La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, va argumentar el vot en contra del grup explicant que “veient aquest recurs de reposició presentat per la UdG veiem que aquest diàleg no es tal com ens el veu explicar, no hi ha tal acord, i, per tant, retirem el nostre suport”. Els punts 9, relatiu a l’aprovació inicial de la relació de béns i drets afectats d'expropiació continguts dins l'àmbit del PA-88 - Universitat de Cervera, i 10, sobre la modificació de la plantilla 2017, es van aprovar per 21 vots a favor (CiU, PSC, ERC i CUP) i 3 abstencions (C’s i PP), i per 13 vots a favor (CiU i PSC) i 11 abstencions (ERC, CUP, C’s i PP), respectivament. El punt 11 (Transferir crèdit entre partides - Transferència Fundació Auditori Palau de Congressos) va obtenir el suport de CiU, ERC i PSC (17 vots), va comptar amb l’abstenció de C’s i PP (3 vots) i amb el vot en contra de la CUP (4 vots). El regidor de la CUP Lluc Salellas va aprofitar la seva intervenció per afirmar que “els únics que volen tancar el Parlament són el Partit Popular. És el govern del PP, en aquest cas, qui estan fent polítiques que estan dificultant que la cultura en aquest país es pugui viure, es pugi treballar, i la puguem gaudir tots i totes”.

També anaven a Ple el punt 12 (Crèdit extraordinari per a inversions financerament sostenibles), que es va aprovar per 17 vots a favor (CiU, CUP i PSC) i 7 abstencions (ERC, C’s i PP); el punt 13 (Prorrogar la gestió del servei públic de mini tren turístic per 1any, del 6.02.18 al 5.02.19), aprovat per 13 vots a favor (CiU i PSC) i 11 abstencions (ERC, CUP, C’s i PP); el punt 14 (Aprovació provisional de les ordenances fiscals 2018) i, finalment, el punt 15 (Modificació de la Relació de Llocs de Treball). En el cas del punt 14, van votar-hi a favor CiU i PSC (13 vots) i en contra ERC, CUP, C’s i PP (11 vots). La portaveu del PP, Concepció Veray, va votar-hi en contra tot lamentant “que de cara al 2018 el que estiguin plantejant és pujar la pressió fiscal als gironins i a les gironines”. Ho va resumir de la següent manera: “pugen els impostos i pugen les taxes”. També hi va votar en contra Míriam Pujola en representació del grup de C’s, que va afirmar que “vostès presenten unes ordenances que penalitzen la classe mitja. Perquè la classe mitja és la que més impostos paga i la que sostén els serveis públics de la nostra ciutat, i no podem recolzar unes ordenances que van en contra de tota aquesta classe mitja”. Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Laia Pèlach, va defensar el seu posicionament dient que “estem en contra de la linealitat que vostès apliquen en els impostos”.També va afirmar que el seu grup aposta “per la progressivitat, és a dir, qui més té és qui més paga, i entenem que s‘hauria pogut fer una proposta amb aquest criteris”; mentre que la portaveu d’ERC, M. Mercè Roca, va explicar que “pensem que tornem a perdre una bona oportunitat d’elaborar unes ordenances que d’una banda fossin socialment més justes i progressives i de l’altra banda fossin ambientalment més valentes”. El punt 15, en canvi, va tirar endavant sense vots negatius. El punt es va aprovar per 17 vots a favor (CiU, CUP i PSC) i 7 abstencions (ERC, C’s i PP).

En referència a la Comissió Informativa d'Urbanisme, Activitats, Mobilitat i Via Pública es van debatre els punts 16 (Suspensió instruments de planejament derivat, de gestió i d'urbanització, i suspensió de llicències d'obres i activitats i altres autoritzacions connexes (art. 73.2 DL1/2010, de 3 d'agost) i aprovació inicial modificació puntual PGOU núm. 69 - PA 67 Montori-Montilivi), que va quedar pendent per a un major i detingut estudi; i finalment també el punt 17 relatiu a l’aprovació inicial de la modificació puntual del PGOU nº70 i deixar sense efecte la nº 24. (M.A.). Aquest punt es va aprovar per 18 vots a favor (CiU, ERC, PSC i PP) i 6 abstencions (CUP i C’s).

A continuació es van votar les propostes urgents i, seguidament, es van debatre les quatre mocions que anaven al Ple. La primera, presentada per l'entitat Comissions Obreres en relació a la violència masclista, va ser defensada per la ciutadana Neus Pagès, i va ser aprovada per 23 vots a favor (CiU, ERC, PSC, CUP i C’s) i 1 abstenció (PP).

La segona moció, presentada pel grup municipal de C’s i defensada per la seva portaveu, Míriam Pujola, amb l’objectiu de trobar una nova ubicació a les caravanes dels firaires va ser aprovada per unanimitat; mentre que la tercera moció, presentada en aquest cas per la CUP i defensada també per la seva portaveu, Laia Pèlach, va ser desestimada per 13 vots contra (CiU i PSC), 3 abstencions (C’s i PP) i 8 a favor (ERC i CUP).

Les següents tres mocions van ser proposades d’urgència. La primera, de condemna a la suspensió de l’autonomia de Catalunya per l’aplicació de l’article 155 i presentada conjuntament pels grups municipals d’ERC, CUP i CiU, va ser aprovada per 21 vots a favor (CiU, ERC, CUP i PSC) i 3 contra (C’s i PP). I la segona (De condemna a la suspensió de rebuig també als fets ocorreguts el dia 1 d'octubre) i la tercera (En referència a l'empresonament dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana) van ser presentades pels grups municipals de CiU i ERC i van ser aprovades, totes dues, per 21 vots a favor (CiU, ERC, CUP i PSC) i 3 contra (C’s i PP). Finalment, una quarta moció, proposada pels grups municipals de CUP i ERC i que pretenia rebutjar la repressió policial el dia 1 d'octubre va ser aprovada per 17 vots a favor (CiU, ERC i CUP), 4 abstencions (PSC) i 3 contra (C’s i PP) .

Un cop fetes les votacions dels diferents punts que s’havien portat a les comissions informatives prèvies es van aprovar els decrets i acords dels quals es dóna compte al Ple i, després de l’apartat de precs i preguntes, l’alcaldessa va cloure el Ple.