Inici Participació Notícies dels grups municipals i del portal de transparència

Resum del Ple municipal ordinari del 15 de gener del 2018

dimarts 16 de gener de 2018

Ahir va tenir lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Girona la sessió plenària ordinària corresponent al mes de gener del 2018. L’alcaldessa, Marta Madrenas, va presidir el Ple i va donar el tret de sortida de la sessió. Un cop aprovades les actes anteriors, l’alcaldessa va exposar els informes de Presidència amb dades sobre el mercat laboral a la ciutat. Abans de passar al proper punt de l’ordre del dia, es va informar d’un assabentat, es van aprovar les ratificacions, i es va procedir a les votacions dels diferents punts que s’havien portat a les comissions informatives prèvies.

En el marc de la Comissió Informativa d'Hisenda i Règim Interior es van debatre els punts 4, 5, 6, 7 i 8. Els punts 5 (Abonar a la Fundació Mas Xirgu l'import del 5% de les facturacions corresponents al quadrimestre juliol - octubre 2017), 7 (Abonar a la Fundació Mas Xirgu l'import del 8% de les facturacions corresponents al quadrimestre juliol - octubre 2017) i 8 (Aprovar la rectificació del Padró Municipal d'Habitants amb data 1 de gener de 2017) es van aprovar per unanimitat. Pel que fa al punt 4, relatiu al requeriment a ACCENT SOCIAL SL, beneficiària de l'escissió parcial efectuada per la societat CLECE SA, perquè continuï prestant els serveis, aquest es va aprovar per 11 vots a favor (CiU i PP), 10 abstencions (ERC, PSC i C’s) i 4 en contra (CUP). La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, va anunciar el seu vot en contra al·legant que “és una cosa massa habitual en aquest ajuntament, ja que resulta que el servei no funciona, però ningú es preocupa de fer un informe d’incompliments real de tot allò que no està funcionant”. Per la seva banda, en el cas del punt 6 sobre el fet d’abonar a Eulen, S.A. l'import del 8% de les facturacions corresponents al quadrimestre juliol - octubre 2017, aquest es va aprovar per 13 vots a favor (CiU, C’s i PP), 4 abstencions (PSC) i 8 en contra (ERC i CUP). En aquesta ocasió, el regidor de la CUP Lluc Salellas va explicar que el vot del seu grup havia estat desfavorable perquè “aquest és un exemple més d’una externalització que no funciona, on hi ha queixes dels treballadors, on el servei podria ser molt millor i on l’empresa es comporta de forma aberrant”. També hi va votar en contra Pere Albertí en representació del grup d’ERC, que va reiterar “el que ja s’ha dit en aquest plenari, que convindria començar a pensar en un nou model de gestió que no maltracti d’aquesta forma als treballadors”.

En referència a la Comissió Informativa d'Educació i Esports es va debatre l’aprovació del Pla Estratègic de l'Esport Local i el Mapa d'Instal•lacions i Equipaments Esportius del Municipi (MIEM) 2018-2028. El punt 9 es va aprovar amb els vots a favor de CiU, ERC, PSC, C’s i PP (21 vots) i els vots en contra de la CUP (4 vots), una postura que el grup va argumentar a través de la seva portaveu, Laia Pèlach, que va explicar que “el resultat ha estat decebedor, perquè tenim entre les mans un pla excessivament centrat en les instal·lacions i que, en canvi, oblida aspectes claus en el que nosaltres entenem que ha de ser la política local d’esports”.

En l’àmbit de la Comissió Informativa de Cultura anava al Ple el punt 10 (Prendre coneixement de l'establiment del servei públic municipal sala de cinema en versió original “Cinema Truffaut”), que es va aprovar per unanimitat.

A continuació es van debatre les set mocions que anaven al Ple. La primera, presentada per de l'entitat “Centre de recursos per la pau i la solidaritat” i que demanava declarar el municipi de Girona "zona lliure de paradisos fiscals", va ser defensada pel membre de l’entitat Àngel Figa Sastregener, i va ser aprovada per unanimitat.

La segona moció, també presentada pel “Centre de recursos per la pau i la solidaritat” i defensada, en aquest cas, per la representant del col·lectiu la Marea Blanca Gemma Triadó Salvador, buscava mostrar rebuig envers l'avantprojecte de llei de fórmules de gestió de l'assistència sanitària amb càrrec a fons públic a través del servei català de la salut i contra l'avantprojecte de contractes de serveis a les persones. La moció va ser desestimada per 11 vots en contra (CiU i PP), 6 abstencions (ERC i C’s) i 8 a favor (CUP i PSC).

Pel que fa a la tercera moció, presentada per l'entitat “Associació cultural Burg de Sant Pere de Galligants” per a la regulació dels habitatges destinats a ús turístic, es va desestimar per 13 vots en contra (CiU, C’s i PP), 4 abstencions (PSC) i 8 a favor (ERC i CUP). La moció la va defensar l’integrant de l’entitat Ruth Tramullas i Bartra. En el cas de la quarta moció, presentada per l'entitat “Associació de naturalistes de Girona” en resposta al gasoducte Midcat i que va defensar una de les seves membres, Carolina Coll Marquès, es va aprovar per 12 vots a favor (ERC, CUP i PSC) i 13 abstencions (CiU, C’s i PP).

La cinquena i la sisena moció, presentades pels grups municipals de la CUP i ERC, respectivament, i que defensaven l'elaboració d'un protocol de clàusules ambientals a l'Ajuntament de Girona en el primer cas, i el foment i regulació de les àrees de lleure en el segon, van ser aprovades per unanimitat. La cinquena moció va ser defensada per la portaveu de la CUP, Laia Pèlach, mentre que la sisena la va defensar el regidor d’ERC Pere Albertí.

Per acabar, la setena moció, sobre la neteja de propaganda electoral, que va presentar C’s i va defensar la seva portaveu, Míriam Pujola, es va desestimar per 12 vots en contra (ERC, CUP i PSC), 11 abstencions (CiU i PP) i 2 a favor (C’s).

Un cop fetes les votacions dels diferents punts que s’havien portat a les comissions informatives prèvies es van aprovar els decrets i acords dels quals es dóna compte al Ple i, després de l’apartat de precs i preguntes, l’alcaldessa va cloure el Ple.







VÍDEO DEL PLE