Array ( [FILENOM] => p/g/pg_5a9ff2bfc1f2a.jpg [FILEMIDA] => 0,06 Mb [EXTENSIO] => jpg [NOM] => [FOTOMINI] => 0 [FOTO] => 1 ) Maria Mercè Roca: "llogar un pis a Girona s'ha convertit en missió impossible" | Portal de transparència | Ajuntament de Girona
Inici Participació Notícies dels grups municipals i del portal de transparència

Maria Mercè Roca: "llogar un pis a Girona s'ha convertit en missió impossible"

La coalició dialoga sobre el problema de l’habitatge en un acte a La Mercè

dimecres 7 de març de 2018


El grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona ha celebrat aquesta tarda un acte al Centre Cultural de la Mercè sota el títol “viure de lloguer a Girona: missió impossible?”. L’esdeveniment ha comptat amb la participació d’Isabel Salamaña, professora de la UdG i autora d’un estudi sobre pisos turístics a Girona; Eduard Cabré, politòleg i redactor de l’estudi d’habitatge buit encarregat per l’Ajuntament; i l’activista veïnal Ruth Tramullas, de la plataforma “més barri, menys pisos turístics”. L’acte l’ha presentat la cap de l’oposició Maria Mercè Roca i l’ha moderat el regidor Martí Terés.

Roca ha explicat que “l’escassetat en l’oferta ha pressionat els preus a l’alça i ha convertit la tasca de trobar un pis de lloguer en missió impossible”. Amb dades a la mà, la regidora ha exposat que “el lloguer s’ha encarit a Girona un 20% en tres anys i s’acosta als màxims d’abans de la crisi”. Concretament, les darreres dades de la UMAT assenyalen que el preu mitjà és de 561€ al mes, 100 euros més que fa tres anys. La cap de l’oposició ha assegurat que “aquest fenomen està encara més accentuat al centre i barri vell, i es combina amb l’auge dels pisos turístics, que està reduint el nombre d’habitatges d’ús habitual”. Per aquesta raó, explica, “ens comencem a trobar amb dinàmiques centrífugues que obliguen a moltes persones a marxar a la perifèria de la ciutat o als pobles del voltant”.

Sobre l’acció del govern, Roca ha criticat que “es van veure obligats a anunciar algunes mesures davant de la pressió mediàtica i ciutadana, però encara no han executat res”. Segons la regidora, “la desídia de CiU en aquest tema es veu en aspectes com que l’estudi de mobilització dels pisos buits el van presentar el mes de gener quan feia quasi un any que el tenien enllestit”. Un altre exemple, ha assenyalat Maria Mercè Roca, és que “CiU va pactar amb el nostre grup l’elaboració del Pla Local d’Habitatge per al setembre de 2016, i a hores d’ara encara no el tenen fet”.

Per últim, el regidor Martí Terés ha declarat que “facilitar el dret a l’habitatge dels gironins i gironines és una qüestió de voluntat política, i ERC-MES hem presentat moltes propostes que no han estat acceptades”. D’entre aquestes, Terés ha citat que Vivendes de Girona torni a fer promocions d’habitatge en règim de lloguer, impulsar la cessió de sòl municipal destinat a la construcció d’habitatge nou per part de cooperatives, oferir incentius fiscals i/o econòmics per a la rehabilitació d’immobles amb la condició que es col·loquin al mercat de lloguer o elaborar un pla de xoc per controlar l’impacte dels pisos turístics sobre el mercat de lloguer residencial. El regidor ha recordat que “ara fa un any vam presentar una moció al Ple amb aquestes propostes i el govern hi va votar en contra”.