Array ( [FILENOM] => c/o/comercos-emblematics_5a16a4fe6e33d.jpg [FILEMIDA] => 0,09 Mb [EXTENSIO] => jpg [NOM] => [FOTOMINI] => 0 [FOTO] => 1 ) ERC-MES proposa bonificacions fiscals als comerços emblemàtics | Portal de transparència | Ajuntament de Girona
Inici Participació Notícies dels grups municipals i del portal de transparència

ERC-MES proposa bonificacions fiscals als comerços emblemàtics

Forma part de la bateria d’al·legacions a les ordenances fiscals per al 2018. Reiteren la necessitat de “revisar les ordenances per fer-les socialment més justes”

dimecres 22 de novembre de 2017


El grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona ha registrat avui una bateria de propostes en forma d’al·legacions per a les ordenances fiscals d’enguany. La portaveu de la coalició, Maria Mercè Roca, ha afirmat que “si la CiU accepta les nostres propostes, aquestes ordenances significaran un pas endavant en matèria de justícia social i progressivitat, i també en valentia ambiental”. D’entre les al·legacions presentades, demanen revertir l’augment del 9’4% de la taxa d’escombraries, instaurar una taxa a les grans superfícies o bonificar l’IBI a les famílies amb pocs recursos.

Paral·lelament a això, ERC-MES proposa introduir novetats com ara “bonificacions fiscals per als comerços catalogats com a emblemàtics”. Concretament, la coalició vol que els comerços emblemàtics s’equiparin als immobles catalogats a efectes de bonificacions d’ICIO, així com “iniciar una campanya de subvencions de fins a l’equivalent al 50% de la quota de l’IBI, segons la seva categoria de protecció”.

Moció de novembre de 2016

La proposta de bonificar fiscalment els comerços emblemàtics parteix d’una moció que ERC-MES va portar al Ple ara fa un any. Allà, la coalició proposava fomentar el manteniment d’aquest tipus d’establiments “perquè aporten valor afegit en termes de fesomia urbana, cohesió social i memòria col·lectiva”. A més, demanaven la implicació del Consistori davant de “les pressions de les grans franquícies i dels riscos per motius diversos de no continuació de l’activitat”.

La portaveu del grup, Maria Mercè Roca, ha explicat que “ha passat un any d’aquella moció i malgrat alguns anuncis per part de l’equip de govern, encara no han fet res per començar a protegir els comerços emblemàtics de la ciutat”. La cap de l’oposició ha recordat que algunes ciutats com Roma, París o la mateixa Barcelona “ja disposen d’un pla de protecció d’aquests locals, però Girona està fent tard”. Roca també ha criticat que “l’equip de govern no només no ha posat fil a l’agulla amb aquest tema, sinó que ha dut a terme una política hostil per exemple contra els quioscos de la ciutat, que també formen part de la singularitat urbana i són un punt de trobada veïnal i ciutadà”.

La regidora ha explicat que “estem oberts a parlar amb el govern de tot plegat, però si no accepten cap de les nostres propostes tornarem a votar en contra d’unes ordenances fiscals que ERC-MES considerem regressives”.